Als het aan de Hillegomse Anouk ligt, volgt ze haar 5 vwo-jaar grotendeels op zee.
Als het aan de Hillegomse Anouk ligt, volgt ze haar 5 vwo-jaar grotendeels op zee. Foto: pr

Anouk wil schoolbanken verruilen voor kajuit

Human Interest

De 15-jarige Anouk Mooij uit Hillegom zit momenteel op het Fioretti College in Lisse. Volgend schooljaar hoopt ze de schoolbanken tijdelijk in te kunnen ruilen voor een bijzonder project: School at Sea.

Door Ruth Eppink

"Ik ben nu ongeveer sinds september 2016 met School at Sea bezig", vertelt de leerlinge uit 4vwo. "Mijn vader hoorde het op een informatieavond? op het Fioretti. Ik had met hem een keer gesproken over dat ik graag een keer naar het buitenland zou willen, bijvoorbeeld voor een uitwisselingsproject. Toen ik hoorde van School at Sea ben ik gaan googlen en dat sprak mij erg aan En nu ga ik er helemaal voor!"

School at Sea
Als alles meezit gaat Anouk in oktober voor een half jaar mee met de zeilboot Regina Maris, waarmee ze via Noord-Afrika naar Midden-Amerika en via de Bermudadriehoek weer terug naar Nederland vaart. Er is plek voor 35 leerlingen. Er zijn leraren aan boord die helpen met het schoolwerk, maar dat schoolwerk moeten de jongeren wel zelfstandig bijhouden. "We moeten dus ook toetsen op de boot gaan maken. We krijgen ook een extra vak: Spaans. Mij lijkt het heel erg leuk om Spaans te kunnen spreken, dus ik kijk er erg naar uit", aldus Anouk. Tijdens deze reis ontdekt en ontwikkelt zij haar kwaliteiten en gaat ze anderen helpen tijdens uitwisselingsprogramma's in de landen die ze aandoet. "Ik pas tijdens de reis opgedane kennis toe in de praktijk. Mijn doel voor deze reis is mij persoonlijk te ontwikkelen naar een zelfbewust persoon die met levenservaring en (zelf)vertrouwen de wereld tegemoet treedt."

Sponsoren
Het grootste plan kan alleen werkelijkheid worden als Anouk voldoende sponsors vindt, want de reis kost een flink bedrag, namelijk € 22.260,-. "Het zou geweldig zijn als ik via LisserNieuws nieuwe sponsoren krijg. Als tegenprestatie maak ik een shirt waar alle sponsoren op worden vermeld. Dit draag ik tijdens vertrek, aankomst en in zoveel mogelijk landen waar ik aan wal kom. Alle sponsoren worden, als zij dit willen, vermeld op de website van School at Sea: schoolatsea.com. Sponsoren van € 1000,= en meer mogen hun vlag meegeven. Deze wordt per toerbeurt door mij in het want gehesen. Als een bedrijf € 5000,= of meer sponsort, komt de bedrijfsvlag vast in het want, ook bij vertrek en aankomst in Amsterdam. De afgelopen paar jaar waren hier ook media bij aanwezig, dus het is een goede reclame voor het bedrijf", legt Anouk uit.

Blog
Tijdens de reis heeft Anouk geen internet. Dat wordt wel even wennen voor de Fioretti-scholiere. "Ik kan dus niet Whatsappen, op Instagram of Snapchatten... Ik kan wel e-mailen, alleen daarmee heb ik tijdens het varen contact met mijn thuishaven. En ik kan bellen als ik aan wal ben. Maar als we de Atlantische Oceaan oversteken, gaat dat gedurende drie weken niet. Ik zal ook zo nu en dan iets op mijn blog schrijven, op mijn website anoukatsea.jimdo.com, waar ik ook de mooiste foto's zal plaatsen", zegt Anouk. "Bedrijven en particulieren die hun naam op mijn site willen zetten als ze mij gesponsord hebben, kunnen dit aangeven. Hun naam komt dan bij het kopje sponsors en in mijn blog."

Help Anouk
Als Anouk het benodigde bedrag niet bijeen sprokkelt voor september, mag ze niet mee met de boot. Wat doet ze dan met het geld dat ze al binnen heeft? "Dan ga ik de giften boven de €10, mits niet anoniem gestort, terugstorten en de overige giften gaan naar KiKa."

Wie wil helpen om Anouks droom waar te maken door een bedrag te sponsoren, kan een mail sturen naar mooijpersoon@gmail.com.

Uit de krant