Henrike van Utrecht: ‘Een onafhankelijke Meedenker is een gids die je wegwijs maakt naar het juiste loket.’ | Foto: pr
Henrike van Utrecht: ‘Een onafhankelijke Meedenker is een gids die je wegwijs maakt naar het juiste loket.’ | Foto: pr

Meedenkers wijzen de weg naar het juiste loket

Algemeen

In de Bollenstreek en ook elders in Nederland zijn tal van organisaties, ondersteuners, zorgverleners of praatgroepen waar je terecht kunt met een vraag of probleem. Maar waar moet je precies zijn? Vanuit de Overheid is het verplicht om onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden om je in de wirwar van loketten de weg te wijzen.

Door Ina Verblaauw

In de Bollenstreek - dit geldt voor alle inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk - is daarom het Netwerk Meedenkers opgericht. Tijd om eens een gesprek aan te gaan met één van de initiatiefnemers van dit netwerk, Henrike van Utrecht. ‘Onze mensen, allemaal vrijwilligers, zijn een combinatie van ervaringsdeskundigen, gemeentelijke partners en medewerkers van welzijnsorganisaties. De vijf pijlers waarbij je bij ons terecht kunt zijn: wonen, financiën, zorg, activiteiten en sociale contacten.’

Uiteenlopende vragen

‘De vragen die binnenkomen zijn zeer uiteenlopend: ik vermoed dat mijn zoon drugs gebruikt; hoe pak ik een gesprek met hem hierover aan of mijn moeder woont nog steeds in het huis waar ze veertig jaar geleden gestart zijn, nu alleen, veel te groot, waar kan ik terecht of ik moet mijn belastingpapieren invullen: wie kan mij helpen? Ik denk dat mijn buurman erg eenzaam is, ik ga wel eens langs maar dat is niet genoeg of ik heb iets teveel online gekocht en raak financieel een beetje in de problemen’. Een greep uit de vele vragen die binnenkomen.

De vragen komen binnen bij de Meedenkers en daar wordt gekeken welke vrijwilliger hierbij op weg kan helpen door naar de juiste instantie te verwijzen of gewoon voor een onafhankelijk luisterend oor of als dat wordt gevraagd of aangeboden, mee gaat naar een ‘lastig’ gesprek. Dat kan als heel prettig worden ervaren. De meedenker staat naast de vrager om samen tot een oplossing te komen of door te verwijzen naar het juiste adres.

Ook voor mensen met een migratie achtergrond zijn er veel mogelijkheden, maar ook hier geldt: je moet ze wel zien te vinden. Ervaringsdeskundigen staan ook hier ter beschikking om de weg te wijzen.

Wie denkt mee

Ook de Meedenkers zijn nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Je hoeft niet zelf een strandwandeling te maken met iemand die daar behoefte aan heeft. ‘Het is belangrijk dat je degene met deze vraag wijst naar de mogelijkheden die er al zijn en ga desnoods mee om diegene te introduceren. ‘Een onafhankelijke Meedenker is een gids die je wegwijs maakt naar het juiste loket’.

Op www.meedenkersnetwerk.nl staat alle informatie. Bellen kan ook: 06-39532274.

Uit de krant