Voetballes van oranjeleeuwin
Logo dehillegommer.nl
Uiteraard willen de kinderen een handtekening van aanvoerder Mandy van den Berg. | Foto: Annemiek Cornelissen
Uiteraard willen de kinderen een handtekening van aanvoerder Mandy van den Berg. | Foto: Annemiek Cornelissen (Foto: annemiek cornelissen)

Voetballes van oranjeleeuwin

  Sport

HILLEGOM ♦ Voor de Hillegomse voetbaljeugd vond vrijdag 18 augustus een heel bijzondere activiteit plaats.

Na het succesvolle EK waarin de dames van het Nederlands Elftal de Europese titel in de wacht wisten te slepen, was de aanvoerster van dit team, Mandy van den Berg, uitgenodigd naar Hillegom te komen. In Sporthal De Vosse gaf zij een voetbaltraining. Bovendien konden de kinderen een handtekening bemachtigen of met haar op de foto. (Lees het hele artikel op www.dehillegommer.nl en op pagina 15)

Mandy van den Berg is sinds 2013 aanvoerster van het Nederlands elftal en heeft 90 interlands op haar naam staan. Ze voetbalt voor de Engelse voetbalclub Reading FC. Het plezier dat de jonge profvoetballer in deze sport heeft druipt er van af en ze wist dit goed over te brengen op de kinderen. Zo'n honderd kinderen waren naar De Vosse gekomen waar ze vanaf het begin geïnspireerd en geënthousiasmeerd werden. "Het plezier en de liefde die ik als kind al had voor spelletjes en voetbal wil ik aan jullie overbrengen en ik kan jullie verzekeren dat het nooit meer is weggegaan".

Tijdens de clinic complimenteerde Van den Berg de kinderen continue en dat inspireerde hen nóg meer. "Lekker, hoor een beetje pit!" "Yes kanjers, zo gaat-ie goed!" en "Wat is dit gaaf!", riep ze door haar microfoontje.

Van den Berg woont momenteel in Engeland, omdat ze als profvoetballer daar speelt. Op de momenten dat ze in Nederland is, geeft ze vaker clinics. "Ik vind het onwijs gaaf om de jeugd voor voetbal enthousiast te maken en ik vind het ontzettend leuk dat vandaag zoveel kinderen zijn gekomen. Ik ben nu een paar dagen in Nederland, dus dat kwam me heel goed uit."

Opvallend was dat er zowel jongens als meisjes bij de clinic aanwezig waren. Ook Van den Berg viel dat op: "Voetbal is voor iedereen. Dat heeft het succes van ons vrouwenteam wel bewezen. Ik hoop de jeugd te kunnen inspireren om te gaan voetballen!"

Na het succes met Oranje hoopt ze dat ook Reading FC gaat scoren. "Met dit team hoop ik ook prijzen te gaan halen. Toen we Engeland versloegen tijdens het EK zeiden de meiden uit mijn team: Nou moeten jullie maar met de medaille thuiskomen, en dat hebben we gedaan. Nu gaan we met Reading FC omhoog kijken en natuurlijk gaat het nationale team weer hard haar best doen in de WK kwalificatiereeks voor 2019.

Als we daar kunnen scoren volgen de Olympische Spelen in 2020. Dat is wel een ultieme prestatie, als we dat halen!" Volgens Van den Berg maakt het niet uit dat ze in twee teams speelt: "Dat houd je juist fris en scherp. Het verrijkt elkaar, je leert van elkaars ervaring."

Verder wil ze door blijven gaan met clinics geven, want zoals ze zelf zegt: "De jeugd heeft de toekomst."

Meer berichten