Mei 1945: Hillegom is bevrijd!
Mei 1945: Hillegom is bevrijd! Foto: Frans Out/SVvOH

Vrienden stellen bevrijdingsfilm Frans Out compleet beschikbaar

Historie

Stichting Vrienden van Oud Hillegom stelt de complete bevrijdingsfilm van Frans Out beschikbaar. Aan de cultuurhistorische vrijwilligersorganisatie is na het overlijden van Frans Out in 2003 diens foto- en filmarchief overgedragen. 

De bevrijdingsfilm maakt deel uit van die nalatenschap en toon in 16 minuten filmbeelden van Hillegom(mers) in de Tweede Wereldoorlog, het dagelijks leven in die jaren en van de bevrijding van het dorp.

Frans Out filmde de beelden zonder geluid. Vrijwilligers van de Vrienden van Oud Hillegom hebben de film voorzien van commentaar bij de beelden. Vrienden-vrijwilliger Harry Prins digitaliseerde de film en redigeerde de opnames van de commentaren.

Tijdens de Vrienden-tentoonstelling “Hillegom bevrijd” de afgelopen maand werd de film vertoond en werd deze gretig bekeken door 500 bezoekers, uit eigen dorp, maar ook van daarbuiten. Daarnaast zijn drie Hillegomse basisschoolklassen op bezoek geweest bij de tentoonstelling. Meerdere schoolklassen waren van plan om te komen maar de citotoetsweek en de Koningsspelen verhinderden dat. De leerlingen van die klassen kunnen dankzij de door de Vrienden beschikbaar gestelde exemplaren van het boek “Hillegom ’40-‘45” van Frans Out alsnog kennisnemen van het dagelijks leven van de Hillegommers in de Tweede Wereldoorlog.

De complete film is beschikbaar via de startpagina van de Vrienden. Ook is de film beschikbaar gesteld aan Bo - de omroep van de Bollenstreek. Op dinsdagavond 16 mei zal de film ieder heel uur vertoond worden. Lees meer over de Vrienden-activiteiten en evenementen op www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Uit de krant