Logo dehillegommer.nl
De voorloper van De Hillegommer. | Foto: Harry Prins, SVvOH
De voorloper van De Hillegommer. | Foto: Harry Prins, SVvOH

Vrienden Oud Hillegom vertellen: in beeld en geluid

  Historie

Nieuws- en advertentieblad De Hillegomsche Courant, voorloper van De Hillegommer, informeerde de Hillegommers al ruim een eeuw geleden over wat zich allemaal in het dorp afspeelde en wat er zoal door ondernemers werd aangeboden. Tegenwoordig lezen we het plaatselijke nieuws in de papieren Hillegommer, en wie de krant onverhoopt niet in de brievenbus heeft ontvangen kan altijd terecht op de website van de krant om daar de artikelen (terug) te lezen.

Zegt het voort

Nog veel verder terug in de geschiedenis werden dorpsbewoners over het nieuws geïnformeerd door de dorpsomroeper. Die schalde met zijn roeptoeter het nieuws door het dorp en riep daarbij vooral op: "Zegt het voort, zegt het voort!". Die roeptoeter is tegenwoordig vervangen door onder meer de radio, en ook via de ether laten de Vrienden van zich horen. In het programma Bo Brunch van Bollenstreek Omroep is om de week op zondag tussen 13.00 en 14.00 uur Jacolien van der Valk te gast om te vertellen over de geschiedenis van Hillegom, gekoppeld aan activiteiten van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Inmiddels zijn er al 66 van deze interviews uitgezonden, maar instappen kan nog steeds: de volgende uitzending is op Eerste Paasdag. Eerdere uitzendingen zijn terug te beluisteren via de website van Bo, www.bollenstreekomroep.nl.

Op visite

Ook wie op zoek is naar nog meer interactie kan bij de Vrienden terecht. De stichting organiseert namelijk ook bijeenkomsten voor kleine groepen onder de naam 'Op visite bij de Vrienden'. Onze voormalige voorzitter Bert Kunne ontvangt uw gezelschap dan in het Maartenshuis waar hij onder het genot van koffie of thee met iets lekkers vertelt over de geschiedenis van de straat of buurt waar uw gezelschap thans woont. En dankzij het goedgevulde fotoarchief van de Vrienden kunt u ook foto's bekijken van hoe uw wijk er vroeger uit zag. Deze bijeenkomsten zijn interessant voor nieuwe Hillegommers, maar ook geboren en getogen dorpsgenoten genieten van de verhalen over de geschiedenis van Hillegom. Wilt u ook eens op visite bij de Vrienden? Stuurt u dan een email naar Bert voor het maken van een afspraak: bertkunne@snelnet.net.

Daarnaast is ook Marca Bultink actief bij de Bollenstreek Omroep. Al ruim een jaar vertelt zij maandelijks op de televisie bij Bo de geschiedenis van onze omgeving in de serie 'Leve de Bollenstreek'. Weliswaar niet onder de vlag van Vrienden van Oud Hillegom, maar wel zo interessant dat we dit hier graag vermelden.

Wie weleens met eigen ogen wil zien hoe die Hillegomsche Courant er dan wel uit zag, is van harte welkom bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom op de dinsdagavonden tussen 19.30 en 21.30 uur. De Vrienden zijn namelijk in het bezit van diverse ingebonden jaargangen. Pas vanaf mei gaan we zoetjesaan de spullen uit onze schatkamer inpakken voor de verhuizing naar Kwekerij Veelzorg, dus er is nog alle gelegenheid om naar het Maartenshuis te komen. Zegt het voort, zegt het voort!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Meer berichten