Bewoners De Nachtegaal gaan organisch afval gescheiden inzamelen | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl

Bewoners De Nachtegaal gaan organisch afval gescheiden inzamelen

  Duurzaam & Groen
De voorzitter van de VVE neemt het eerste GF-containertje in ontvangst
De voorzitter van de VVE neemt het eerste GF-containertje in ontvangst (Foto: pr)

AFVALSCHEIDING • In hoogbouw (appartementencomplexen) in Hillegom, was het tot nu toe niet mogelijk om afval van groente en fruit (GF-afval) gescheiden op te halen. In de recent gebouwde wijk Het Zand is een appartementencomplex gebouwd met 66 wooneenheden, De Nachtegaal. Bewoners zijn daar zelf een initiatief gestart om het mogelijk te maken het GF-afval te scheiden.

Daar moest wel eerst overeenstemming voor worden verleend door de Vereniging van Eigenaren, omdat het een gemeenschappelijk belang betreft. Gelukkig keek zij heel positief naar dit voorstel en vervolgens is men in gesprek gegaan met Meerlanden. Deze afvalverwerker stond zeer welwillend tegenover het plan en werkte aan alle kanten mee. Een probleem dat opgelost moest worden was hoe het GF-afval over te brengen vanuit de appartementen naar de GFT-containers die in de garage staan. Daarvoor heeft Meerlanden kleine GF-containertjes beschikbaar gesteld aan bewoners die te kennen hadden gegeven daar geïnteresseerd in te zijn. Die containertjes kunnen de bewoners in het keukenkastje of op het balkon zetten. Wanneer ze vol zijn, brengen de bewoners ze naar de reguliere GFT-containers om ze te legen. Ruim eenderde van de bewoners heeft aangegeven over zo'n containertje te willen beschikken. Anderen brengen hun GF-afval op een andere manier naar de containers in de garage. Op deze manier levert ook De Nachtegaal een bescheiden bijdrage aan het milieu.

In het verleden heeft de gemeente Hillegom wel geëxperimenteerd met het gescheiden ophalen van organisch afval bij hoogbouw. Het resultaat was dat veel bewoners het afval willekeurig in de containers deponeerden, waardoor het niet mogelijk was het GF-afval tot compost te verwerken. Om die reden is de gemeente daarmee gestopt.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>