Afbeelding
Foto: Monica Stuurop

Gravin van Holland herleeft door Theater Teylingen

Cultuur

Op school had je vroeger het vak "Vaderlandse geschiedenis." Een goede leraar wist daar echt een spannend geheel van te maken. Je leefde mee met de hoofdrolspelers, je hoorde het wapengekletter, je voelde de kou in hun raamloze kasteel. Je vocht voor je gevoel mee in de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in de slag bij Brouwershaven. En als je je dan toch op dat slagveld aanwezig voelde, dan maakte je vanzelf wel kennis met Jacoba van Beieren, Gravin van Holland, die menige slag moest voeren.

Door Jan Sibie

Niet alleen met haar legers, maar ook in haar privéleven door de vele tegenslagen en tragedies die haar leven kenmerkten. "Jacoba is slechts 35 jaar geworden. Ze heeft in die periode vier huwelijken gekend, waarbij alleen dat met Frank van Borselle een vrije keuze geweest lijkt te zijn. Er zijn veel verhalen over Jacoba in omloop. Maar waarheid en fictie zijn bij Jacoba niet te scheiden", vertelt scriptschrijver en acteur Patrick Norman de Ridder.

Jacoba heeft de nodige sporen achtergelaten. Vooral in de Bollenstreek. En dat inspireerde de Stichting Theater Teylingen om naar aanleiding van het opknappen van het bekende slot Teylingen het leven van Jacoba toegankelijk te maken met een voorstelling. Met het slot als uniek decor, maar dat zit nog moeilijk. "Het blijft een droom”, aldus acteur Eric Kraaijevanger. De stichting is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft het prachtige project ‘De Gravin van Holland’ weten te realiseren.

In de fraai vormgegeven oefenruimte werd de musical c.q. toneelvoorstelling over Jacoba van Beijeren aan de aanwezige pers getoond. Wat een overweldigende indruk gaf. Met twee professionele krachten en een twintigtal liefhebbers is men vanuit niets gestart. Er moest uit de feiten en mythes over Jacoba een speelbaar verhaal geschreven worden. Er is veel muziek met bijpassende tekst nodig, geschreven door Giovanni Caminita, en decors moesten ontworpen worden.

Maar we kunnen niet anders zeggen dan dat Patrick Norman de Ridder en zangcoach Annemiek van der Ploeg met hun enthousiaste team Jacoba op een indrukwekkende manier weer tot leven hebben gewekt. Een leven dat je meevoelt als publiek. Kortom, benut deze unieke kans om het leven van Jacoba van Beieren mee te gaan maken alsof u haar al jaren kent.
Deze voorstelling staat van 11 t/m 21 mei 2023 in theater ‘t Onderdak in Sassenheim. Klik hier voor meer informatie over De Gravin van Holland.

Uit de krant