Logo dehillegommer.nl
Het historische stickeralbum komt op 21 mei uit. | Foto: Archief SVvOH)
Het historische stickeralbum komt op 21 mei uit. | Foto: Archief SVvOH)
Sporen van Vroeger

Van Hillegomse herinneringen delen word je rijker

  Column

Omzoomd door oerduin, geestgronden, veenweide, polders en vaarwater biedt Hillegom een thuis aan bijna 22.000 inwoners. Een eeuwenoud dorp met een historisch centrum waar het mogelijk is om vanaf één punt maar liefst 8 monumenten te zien. Zo af en toe moet je dat even noemen of opschrijven, want we vinden onze vertrouwde omgeving vaak maar gewoon, maar het is beslist niet alledaags.

Niet alleen in de voorbije eeuwen maar ook in de laatste decennia is veel veranderd. Dat valt pas echt op, wanneer je foto’s van vroeger bekijkt. Het begrip ‘vroeger’ is voor iedereen anders en de herinneringen aan een dorp verschillen dan ook per persoon.

Supermarktondernemer Serdar Tolenaar van PLUS Tolenaar nam het initiatief om een historisch stickeralbum over Hillegom uit te brengen – een plaatjesboek waarvoor stickers kunnen worden gespaard die kunnen worden ingeplakt. Daarvoor zocht Serdar in de nazomer van 2019 de samenwerking met Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De Vrienden zijn in het gelukkige bezit van een goedgevuld fotoarchief en omdat wij onze rijkdommen graag delen, was onze reactie een volmondig ‘ja’.

Het was een plezier om dit historische stickeralbum samen te stellen. Hulp werd door veel vrijwilligers aangeboden waar gretig gebruik van werd gemaakt, want het is nog een hele klus om foto’s op te zoeken en te selecteren, nadat door projectleider Jacolien van der Valk de hoofdstukkenstructuur was ingedeeld en de hoofdstukken van tekst waren voorzien. Drie maanden lang hebben de Vrienden hard gewerkt om foto’s uit het archief te lichten en op te vragen bij Hillegommers die ooit historische foto’s op Facebook hadden geplaatst of rechthebbende waren van foto’s. Harry Prins was chef-beeldbewerking om de foto’s geschikt te maken voor gebruik als sticker of achtergrondafbeelding.

Niet iedere verzamelaar is bekend met alle afbeeldingen en dus moesten er fotobijschriften komen: deze zijn door Jan Zeilemaker verzorgd. Joost Heidekamp van uitgever Retrospect Boekproducties heeft de preproductie verzorgd en de ontwerpen voor omslagen en binnenkant vertaald naar een prachtige vormgeving. Serdar Tolenaar tenslotte, heeft zich met zijn enthousiasme en gretigheid om de Hillegomse herinneringen zichtbaar te maken, een geweldige supporter van de Vrienden-inspanningen getoond. Het is een album geworden om trots op te zijn.

Het historische stickeralbum is geen geschiedenisboek. Wat het wel is, is een unieke verzameling van herinneringen. Voor de oudere Hillegommers zijn sommige herinneringen van lang geleden terwijl voor de Hillegomse jeugd de herinneringen wat dichterbij het heden liggen. Lees de hele column op: www.dehillegommer.nl en www.vriendevanoudhillegom.nl

Zo zijn er voor iedereen verhalen op te halen met dit boek in de hand. Daar moet je wel iets voor doen, want dit boek start met een aantal afbeeldingen bij ieder hoofdstuk, maar er ontbreken 216 foto’s op stickers. Op donderdag 21 mei start de spaaractie voor de stickers. Het album is vanaf die dag gratis bij PLUS Tolenaar verkrijgbaar. Donateurs van de Vrienden hebben in hun februari-nummer van “Hangkouserieën” al een zakje met vier stickers ontvangen en zij kunnen dan starten met inplakken.

Oudere en jongere Hillegommers zullen met dit boek herinneringen kunnen ophalen. Het sparen van de stickers leidt hopelijk tot het delen van die herinneringen en het koesteren ervan. Want van herinneringen delen word je rijker.


Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom

Meer berichten