Afbeelding
Foto: Y

Zo moet de nieuwe burgemeester van Hillegom eruitzien volgens de Hillegommers

Algemeen

Hillegom is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bijna 500 inwoners hebben input geleverd voor de profielschets voor de nieuwe burgemeester. In die profielschets staat wat voor karakter hij of zij moet hebben en wat de ambitie en uitdagingen van deze gemeente zijn. In het gewenste profiel staan ook de bestuursstijl, basiscondities en vaardigheden die er van de burgemeester verwacht wordt.

64 procent van de inwoners vindt dat de nieuwe burgemeester echt een burgervader- of moeder moet zijn. Een meerderheid vindt ook dat de burgemeester een boegbeeld moet zijn.

Karakter

Hij moet daarnaast betrokken, empathisch, integer en daadkrachtig zijn. Inwoners vinden het minder belangrijk dat hij vasthoudend en bewust van diversiteit en inclusie is. 

Uitdagingen

Voor de nieuwe burgemeester liggen een aantal uitdagingen te wachten. De gemeenteraad noemt er vijf in de profielschets. 

- ‘We hebben de opdracht om woningen te bouwen voor onze inwoners, maar willen tegelijkertijd de schaarse bollengrond zo veel mogelijk sparen. We koesteren de karakteristieke en aantrekkelijke omgeving’. 

- ‘We willen de ontsluiting van Hillegom over de weg en met openbaar vervoer verbeteren, maar waken ook over de leefbaarheid langs de doorgaande wegen en de veiligheid van de weggebruikers’. 

- ‘We willen als Hillegom ons aandeel leveren in de energietransitie, maar de maatregelen moeten betaalbaar blijven en uitvoerbaar zijn. Dit vraagt om het maken van keuzes in het gebruik van de schaarse ruimte’. 

- ‘Door de ligging in een dynamische omgeving vereist ook de bestrijding van ondermijnende criminaliteit voortdurende waakzaamheid. 

- ‘We willen, waar mogelijk, alle inwoners van Hillegom voorzien van passende zorg. De betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van de voorzieningen is daarbij een uitdaging. Het stimuleren van zelfredzaamheid heeft daarbij onze aandacht’.

Ervaring

Daarnaast willen de raad en inwoners dat de burgemeester bestuurlijke ervaring heeft en affiniteit met de Bollenstreek, de cultuur en haar inwoners. Vanwege de ambtelijke samenwerking in HLT-verband is ervaring met samenwerking tussen verschillende organisaties gewenst. Relevante ervaring met regionale samenwerking is een pré. Ook moet de toekomstige burgemeester een relevant netwerk hebben en kunnen opbouwen. 

Geïnteresseerden kunnen vanaf april reageren op de vacature. De gemeente hoopt in oktober de nieuwe burgemeester te kunnen aankondigen. 

Uit de krant