Manu Keirse sprak voor een volle zaal over rouwverwerking.
Manu Keirse sprak voor een volle zaal over rouwverwerking. Foto: pr

Manu Keirse: ‘Rouw gaat over liefde’

Algemeen

Op 3 juni gaf Manu Keirse op uitnodiging van Adamas in een volle zaal van de Kulturele Raad in Hillegom een lezing over rouw en de laatste levensfase. Waarom zijn we met z’n allen zo bang voor dood en tegenslag? Keirse geeft aan dat we niet geleerd hebben hoe we ermee moeten omgaan. ‘Het is heel normaal dat je je onmachtig voelt als je over iets niets weet. Verdriet en rouw zouden op school — de kleuterschool zelfs — en in het gezin ter sprake moeten komen. Iedereen, jong en oud, wordt ooit geconfronteerd met rouw, dus het is belangrijk om ermee te leren omgaan.’

Keirse vertelt aan de hand van herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet alleen gelijk staat aan afscheid nemen, maar ook aan anders leren vasthouden. Hij gaat in op verlies door de dood en besteedt ook aandacht aan verliessituaties die vaak onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. 

Met een persoonlijke prille herinnering over de dood maakt hij duidelijk hoe hij al jong gevormd is door het onderwerp. Een jongetje uit zijn klas was overreden door een vrachtauto. Die avond gaat de huisarts van het dorp bij alle gezinnen met kinderen langs. Hij moedigde de ouders aan om juist met de kinderen afscheid te nemen van het jongetje. Dit afscheid te omringen met warmte. Manu herinnert zich het handje van de jongen dat nog boven de dekens uit stak, de warmte van thuis én de warme chocolademelk bij thuiskomst.

Hij legt het belang uit kinderen al jong te betrekken bij verlies en de dood. Ze op jonge leeftijd handvaten te geven waar ze rest van hun leven mee verder kunnen. ‘Dat wat je smart gegeven heeft, geeft je ook vreugde. Verdriet heeft te maken met liefde, met mensen die van elkaar houden. Als je van iets of iemand houdt, voel je diep verdriet als daar iets mee gebeurt.’

In zijn optiek bestaat er niet zoiets als ‘verwerken’, hij spreekt van ‘rouwtaken’. Verlies ervaren is hard werken, mentale, psychologische en lichamelijk rouwarbeid verrichten. Na de lezing was er ruim gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen. Tot slot kon men direct boekadvies krijgen van Manu en een exemplaar door hem laten tekenen.

Over Manu Keirse
Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé autoriteit in België en Nederland als het over rouw en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en werden in vele talen vertaald. Ze worden geprezen omwille van hun grote toegankelijkheid en herkenbaarheid.

Over Adamas
Adamas centrum is er voor iedereen die geraakt is door kanker. Het centrum is opgericht op 14 februari 2007 en onderdeel van de brancheorganisatie IPSO Instellingen PsychoSociale Oncologie. Hier vallen ruim 81 locaties onder waar iedereen die met kanker is geconfronteerd (dus ook naasten en nabestaanden), terecht kan voor een luisterend oor, informatie, tal van activiteiten (o.a. massages, Pilates, schildercursussen, wandelen en zwemmen) én lotgenotencontact: ook voor nabestaanden en mensen die palliatief zijn.

Adamas focust op de kwaliteit van leven waarbij er altijd wordt uitgegaan van de behoefte van de gast onder het motto: Omgaan met kanker. Je hoeft het niet alleen te doen.

Uit de krant