Het eerste exemplaar wordt 28 januari om 17.00 uur overhandigd aan wethouder Karin Hoekstra. |
Het eerste exemplaar wordt 28 januari om 17.00 uur overhandigd aan wethouder Karin Hoekstra. | Foto: ac

René Otjes brengt eerste boek uit

Algemeen

De Hillegomse schrijver René Otjes heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan zijn eerste boek Aarde in Gijzeling, een science fiction verhaal waarin klimaat en duurzaamheid een belangrijk thema zijn. De fictieve hoofdpersoon Paula in een ‘gewoon’ rijtjeshuis in Hillegom en spelen een dertigtal hoofdstukken van het boek zich hier af. Zij is werkzaam bij de Estec in Noordwijk en de gehele verhalenlijn draait om haar.

Door Annemiek Cornelissen

Het eerste exemplaar van het boek zal zaterdag 28 januari om 17.00 uur worden overhandigd aan wethouder Karin Hoekstra in Café Thuys aan de Haven 20 in Hillegom.

Otjes woont zelf sinds een jaar of vijf in het ‘gewone’ rijtjeshuis van Paula aan de Jacob Marislaan in Hillegom. “De taferelen in het boek spelen zich af aan mijn eigen keukentafel, in de slaapkamer, de woonkamer, maar ook in mijn eigen achtertuin. Met het verschil dat Paula een vrouw is en een relatie heeft met een vrouw. Aanvankelijk was de hoofdrolspeler een man, maar al schrijvend kwam ik erachter dat een vrouw beter paste in de verhalenlijn. Een naam was snel gevonden, want Paul is een belangrijke naam in onze familie. Het is mijn tweede naam, de naam van mijn broer en de naam van mijn opa. Ik hoefde er dus alleen maar een -a aan vast te plakken.”

‘Ik ben blij met de feedback van professor Buelens’

Otjes komt aanvankelijk uit de kop van Noord-Holland en is geboren in Alkmaar. Veertig jaar heeft hij gewerkt bij de ECN, nu TNO, en hield zich bezig met luchtkwaliteit. Twee jaar geleden ging hij met pensioen en besloot een boek te schrijven. “Ik was eigenlijk geen schrijver, maar ik had voor mijn werk al diverse keren wetenschappelijke publicaties uitgegeven, stukken teksten geschreven, maar ook gedachten op papier gezet, waar ik eigenlijk nooit wat mee had gedaan. Omdat ik tijd over had besloot ik deze gedachten te bundelen in een boek en zo is Aarde in Gijzeling ontstaan.”

Een ruim 300 pagina tellend boek, dat Otjes in eigen beheer heeft uitgegeven. Het draait allemaal om Paula, een sterrenkundige, die een nukkige baas heeft. “Tijdens het doornemen van data van sterrenlicht stuit zij op vreemde zaken en vanaf dat moment gaat het verhaal eigenlijk rollen. Ik wil niet meer verklappen, de mensen moeten het boek zelf maar lezen. Al lezend komen ze bekende plekjes tegen in Hillegom; van het centrum tot aan de Ringvaart aan toe.”

Otjes heeft zijn boek laten lezen aan Professor Buelens van de Universiteit in Utrecht. “Deze professor noemt het speculatieve fictie. Vanwege zijn deelname aan Nieuwsuur over het onderwerp klimaat fictie dat momenteel erg in opkomst is, kwam ik bij hem terecht en hij was meteen welwillend om naar mijn boek te kijken. Ik ben erg blij met zijn feedback.”

Otjes heeft de smaak te pakken. Hij gaat beginnen aan een tweede boek. Waar dat over gaat houdt hij nog even in het midden. Hij wil er alleen over kwijt dat het naadloos gaat aansluiten op dit eerste boek.

Uit de krant