Leerlingen van De Akker krijgen uitleg over de teeltkar en bekijken ‘m van dichtbij. | Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek
Leerlingen van De Akker krijgen uitleg over de teeltkar en bekijken ‘m van dichtbij. | Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek

Start Tuinbouw Battle bij De Akker met nieuwe teeltkarren

Algemeen

De Tuinbouw Battle in de Duin- en Bollenstreek is maandag 14 november een nieuwe ronde gestart. De aftrap was bij basisschool De Akker in Lisse. Met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers gaan de leerlingen via deze battle zelf tulpen kweken in de klas. De teeltkarren en bollen zijn inmiddels afgeleverd en de jonge tulpenkwekers uit groep 7 en 8 gaan nu zelf aan de slag!

Er zijn hele nieuwe teeltkarren ontwikkeld, gesponsord door Bosman Van Zaal en de CC Centralen. Vrijwilligers van de Tuinbouw Battle hebben geholpen bij de bouw en zorgen ervoor dat de karren op de scholen geplaatst worden.

Het hele project wordt begeleid door vrijwilligers die zelf veel ervaring hebben op het gebied van de bollenkwekerij. Vrijwilliger Gerard Rotteveel heeft een bedrijf in vaste planten gehad, Louis Oostdam een bollenteeltbedrijf en Nico van der Poel is leraar economie geweest bij Yuverta (voormalig Wellantcollege). De heren doen dit nu voor het derde jaar en vinden het leuk om kinderen iets te leren over hoe bollen groeien en bloeien. Nico: “Via dit project leren kinderen ook dat er achter een bosje tulpen een hele leuke en innovatieve sector zit.

Op De Akker zijn teeltkarren met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na ongeveer vier weken zo’n 400 tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. 

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er starten drie rondes waar ruim 12 scholen aan meedoen. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

Uit de krant