Docent van Ukemi geeft een aantal leerlingen een clinic. | Tekst en foto: Annemiek Cornelissen.
Docent van Ukemi geeft een aantal leerlingen een clinic. | Tekst en foto: Annemiek Cornelissen.

Koningsspelen onder oranje zon

Algemeen

Ook in Hillegom werden vrijdag 22 april de Koningsspelen gehouden. Ruim 1200 leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van de Hillegomse basisscholen waren naar Sportpark De Zanderij gekomen. De meesten van hen waren prachtig uitgedost in oranje, hadden schmink op of hadden hun schooltenue aan, met een leuk Hollands detail, maar wat eigenlijk nog belangrijker was, ze hadden allemaal een goede humeur meegenomen. Het sfeertje was fantastisch.

De Koningsspelen werden georganiseerd door Hillegom in Beweging Sportsupport in samenwerking met CIOS Haarlem. Voor Wessel van den Broek, student van de CIOS was het de derde keer dat hij het evenement mede mocht organiseren. “Ik doe de Sport en beweegopleiding bij de CIOS en zit in mijn vierde jaar. Dit is mijn eindexamenopdracht en ik vind het super leuk om te doen”. Naast Wessel van den Broek waren er van de CIOS ruim 50 studenten die meehielpen op deze ochtend, die voor iedere groep van iedere school uit drie rondes bestond. Iedere school had een eigen veld, dus de leerlingen gingen steeds rouleren naar een ander spel. 

De rondes bestonden uit spellen, zoals trefbal en diamantenroof, een Zweeds loopspel en clinics van diverse sportverenigingen en sportaanbieders, namelijk Judo Ukemi, Train2Inspire kickboksen, Golfschool Tespelduyn, Tjarda Scouting, SV Hillegom, SDO Korfbal en Balletschool Martha de Rijk. Zo was er een gevarieerd aanbod waar de kinderen zichtbaar van genoten. Volgens Wessel van den Broek is de ochtend prima verlopen. “Het weer was fantastisch, daar konden we niets aan doen, maar he tis fijn dat het zo is. We hopen dat de kinderen geënthousiasmeerd zijn geraakt en zich gaan aansluiten bij een van deze sportaanbieders. Het is top dat zoveel partijen zich bij het evenement hebben aangesloten”. Volgens de student hoeft geld geen probleem te zijn. “Er is een sport en cultuurfonds waar ouders die het niet breed hebben gebruik van kunnen maken. Dat is te vinden op de website van Sport in beweging”. Heel bijzonder is volgens Colin van der Klauw van Sport in beweging, dat Hillegommer landelijk door de organisatie van de Koningsspelen als voorbeeld is gesteld. “Aan de Koningsspelen doen landelijk ongeveer 1,2 miljoen kinderen mee. In 2013 zijn deze spelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat bewegen niet alleen belangrijk is, maar ook heel leuk is. Wij als organisatie hebben dit kunnen laten zien”.

Uit de krant