Afbeelding
Foto: pixabay

Transitievisie Warmte 1.0 vastgesteld

Politiek

De gemeenteraad heeft de Transitievisie Warmte 1.0 in haar vergadering van vorige week donderdag vastgesteld.

Dat betekent dat de gemeente Hillegom de komende jaren stap voor stap aan de slag gaat met het aardgasvrij maken van alle gebouwen in de Hillegom. 

Stap voor stap, omdat gekozen wordt voor warmteoplossingen die haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. “Er wordt dus niet de komende jaren meteen al begonnen met bestaande wijken van het gas af te halen”, benadrukte wethouder Karin Hoekstra in een toelichting. “Bestaande wijken van het gas afhalen begint pas vanaf 2030. Wel zal rond 2025 de volgorde bekend moeten zijn welke wijken vanaf 2030 als eerste en als laatste van het gas af gaan. Nieuwe wijken moeten volgens de Gaswet al wel gasloos opgeleverd worden”, aldus wethouder Hoekstra.

 Isoleren van woningen

De komende jaren wordt ingezet op het verkleinen van de warmtevraag door het isoleren van woningen en gebouwen en gebruik van zuiniger installaties zoals hybride warmtepompen. De ambitie daarbij is in 2025  tien procent energiebesparing in de bebouwde omgeving ten opzichte van 2014 en in 2030 vijftien procent energiebesparing ten opzichte van 2014.

Tegelijkertijd wordt onderzoek gedaan naar eventueel geschikte warmtenetten en de beschikbaarheid van daarvoor benodigde warmtebronnen zoals aardwarmte (geothermie), restwarmte en aquathermie. Voor delen van de gemeente waar een warmtenet niet haalbaar is wordt onderzocht waar mogelijk een gasnet, dan gevoed door groen gas, in gebruik kan blijven.

De Transitievisie Warmte 1.0 wordt nu uitgewerkt in een concreet Uitvoeringsplan voor te nemen maatregelen en zal in de loop van 2022 worden gepresenteerd.

Het beoogde effect van deze Transitievisie Warmte 1.0 en het Uitvoeringsplan is een stap te zetten op weg naar een CO2-neutrale en aardgasvrije bebouwde omgeving en daarmee inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en ketenpartners zoals netbeheerders en leveranciers van energie duidelijkheid en perspectief te verschaffen zodat ze weten hoe en wanneer zij in actie moeten komen in de komende jaren. (Tekst: Jos Draijer) 

Uit de krant