Erop uit in Hillegom! | Foto: Archief SVvOH.
Erop uit in Hillegom! | Foto: Archief SVvOH.

Eropuit met en naar de Vrienden van Oud Hillegom

Column Sporen van Vroeger

Bent u er al op uit geweest, sinds “het weer mag”? De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is een groot goed, dat is duidelijk voelbaar geworden in het afgelopen anderhalf jaar. Er is nagenoeg niemand die eerder als volwassene meemaakte dat je niet zelf kon beslissen waar je naar toe zou gaan en wie je zou ontmoeten. Afstand tot dierbaren is iets dat niemand van ons zich zou laten opleggen in ons vrije land en toch is het ons opgelegd geworden. 

En ofschoon er – hopelijk van tijdelijke aard - mitsen en voorwaarden zijn in het openbare leven, kunnen we in ieder geval weer elkaars gezelschap opzoeken. Wat is het toch een rijkdom om dat zelf te beslissen. Laten we van harte hopen dat het nimmer meer nodig is om onszelf zulke vrijheidsbeperkingen op te leggen. Laten we dus vooral genieten van elkaar en van onze omgeving, ook tijdens deze nazomer waarin de weergoden ons af en toe gunstig gezind zijn. 

Bijvoorbeeld op zoek naar een van de vele kunstwerken of monumenten die Hillegom rijk is, of wandel met elkaar door de bollengeschiedenis van ons dorpje. Met de mobiele telefoon in de hand en de wandel-app “VoetstAPPen” kun je mooie plekjes ontdekken en misschien nog iets zien of horen, wat je niet eerder wist. Bijvoorbeeld routepunt 6 van de route “Hillegom: Bollendorp” dat vertelt over het onderkomen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Met plezier kan het stichtingsbestuur melden dat in navolging van de berichten uitgevaardigd door de overheid, vanaf nu onze ruimtes op Kwekerij Veelzorg weer volledig ter beschikking staan voor onze vrijwilligers. Ook bezoekers zijn weer van harte welkom.

Na ruim anderhalf jaar waarin wij in volledige of gedeeltelijke afzondering ons vrijwilligerswerk hebben verricht, zijn we eindelijk weer in de gelegenheid om elkaar en onze bezoekers weer in persoon op Kwekerij Veelzorg te ontmoeten.

Het is misschien weer even wennen om minder afstand tot elkaar te hoeven bewaren. Behalve ons gezonde verstand en goede manieren zijn er geen toegangsvoorwaarden, wij maken dus géén gebruik van een corona-app. Natuurlijk geven wij elkaar de ruimte, wanneer sommigen van ons daartoe de behoefte voelen. Iedere dinsdagavond van 19.30-22.00 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur is iedereen van harte welkom.

Wanneer u nu geniet van een uitje in Hillegom, dan is het misschien lonend om een leuke foto te maken en die in te sturen naar de Vrienden voor de digitale Frans Out-galerij. De opdracht luidt “We mogen er weer op uit in Hillegom” en inzenden kan nog tot 1 oktober naar frans.out.galerij@gmail.com. De winnaar van de fotowedstrijd ontvangt een vergrote afdruk van de winnende foto in een fraaie lijst. Voor inspiratie kunt u terecht op onze website waar alle eerdere winnende foto’s te bewonderen zijn.

Overigens fotograferen de vrijwilligers van de Vrienden ook vaak en veel: wij zijn alle objecten uit onze schatkamer aan het fotograferen voor ons Project Digitalisering. Daarom zijn we een fotostudio aan het maken op de zolder van Kwekerij Veelzorg en om dat te bekostigen hopen we op veel stemmen in de stemronde van Rabo ClubSupport van 4 t/m 25 oktober! Mag u stemmen, dan hopen de Vrienden op uw steun!

De digitale versie van deze column staat ook op www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant