Logo dehillegommer.nl
Foto en tekst met dank aan Marca Bultink.

Jubileumrit Wegenwacht

De Wegenwacht viert dit jaar haar 75e verjaardag. Ter gelegenheid hiervan vond een jubileumrit plaats op zaterdag 14 augustus welke voerde van Hillegom via Wassenaar en Den Haag naar Ypenburg. De ANWB heeft het in publicaties over de Wegenwacht alleen over de paar Harley Davidson motoren, die ze direct na de oorlog hebben gebruikt, terwijl er 400 BSA’s zijn gebruikt. Vandaar dat de BSA Owners Club Nederland het initiatief nam voor deze herdenkingsrit. De bijeenkomst vooraf en de rit zelf waren een groot succes.

Arie van Erk gaf het startsein voor de rit door de deelnemers af te vlaggen met de vlag van Hillegom.

Historie

In 1946 richtte de ANWB de Wegenwacht op, in navolging van de Britse Automobile Association (AA). Daarom wordt in 2021 het 75-jarig bestaan herdacht. De Wegenwacht startte in 1946 met Harley Davidson motoren uit het Canadese leger. In 1950 stapte de ANWB over op nieuwe BSA-motoren uit Engeland. Daaraan werden Hollandia zijspanbakken bevestigd, waarin het gereedschap werd vervoerd. De ANWB heeft in de jaren ’50 en ’60 meer dan 400 BSA’s gebruikt voor de Wegenwacht. De gele zijspancombinaties waren een vertrouwd beeld op de Nederlandse autowegen. Tussen 1961 en 1963 werden de motoren vervangen door Citroen 2CV bestelwagens. De BSA-motoren vonden hun weg naar liefhebbers; er zijn nog zo’n vijftig Wegenwacht-motoren in Nederland, waarvan er nog vijf rondrijden.

De herdenkingsrit startte in Hillegom, omdat in Hillegom het initiatief is genomen voor de oprichting van de ANWB. Het Hillegomse hotel Koning, ofwel Het Wapen van Friesland, was in de 19de eeuw het clublokaal van de Haarlemse Vélocipède Club, waarvan ook de Hillegomse bloembollenkwekers Van Waveren lid waren. De sportieve wielrijders oefenden in de grote zaal op hun hoge fietsen met ongelijke wielen. Tijdens een fietstocht op 22 april 1883 naar Den Haag ontmoette de Haarlemse Vélocipède Club de Haagse Vélocipède Club De Ooievaar. De Hagenaars gingen mee naar Hillegom, waar een feestelijke avond volgde in het clublokaal aan de Hillegomse Houttuin. Na die ontmoeting besloten de twee clubs het initiatief te nemen tot oprichting van de Nederlandsche Vélocipèdistenbond. Dit gebeurde uiteindelijk op 1 juli 1883 in Utrecht.

Na twee jaar werd deze bond omgedoopt tot Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB). De basis van de ANWB ligt dus in Hillegom. Bij het 50-jarig bestaan in 1933 werd in hotel Het Wapen van Friesland een glazen gedenkplaat geplaatst, die sinds de sloop van het hotel in 1981 wordt bewaard in het ANWB-archief in Den Haag.

Daarnaast werd in Hillegom de BSA Owners Club Nederland opgericht (17 mei 1975) door Jan Brouwer en Benedict Lefeber en Bertil Veldhuyzen van Zanten uit Lisse. De oprichting vertoont dus een opmerkelijke parallel met de oprichting van de BSA Owners Club Nederland.

Meer berichten