Logo dehillegommer.nl
Foto: Corine Zijerveld

Koninklijk onderscheiding voor Hozo directeur Joke Ricke

Tijdens een feestelijk programma ontving Joke Ricke vandaag, donderdag 27 mei, in bijzijn van burgemeester Arie van Erk een koninklijke onderscheiding.

Door Annemiek Cornelissen

De decoratie Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangt zij in verband met haar komende pensionering als directeur-bestuurder van HOZO. Ricke was enorm verrast: “Ik sta niet vaak met mijn mond vol tanden, maar ik ben nu echt sprakeloos.”

Joke Ricke is bijna 34 jaar werkzaam geweest voor de stichting HOZO. Ze is bij HOZO begonnen als mantelzorger voor haar oma, bekleedde vervolgens diverse functies en werd uiteindelijk directeur-bestuurder. “Eigenlijk ben ik door mijn oma in de ouderenzorg terechtgekomen. Ik bracht haar naar haar kamer en toen zeiden ze dat ze geen mensen hadden voor de avonddienst die dag. Ik zei voor de grap: nou je belt me maar! En wat denk je dat er gebeurde? Ik was nog niet thuis of de telefoon ging en even later liep ik keurig netjes in mijn schort op de afdeling.” 

Nooit spijt

Na die dag is Ricke niet meer weg gegaan: “Ik was na de geboorte van mijn jongste, twee jaar thuis en nog zoekende naar wat ik wilde gaan doen. Ik had twaalf jaar in een kinderziekenhuis gewerkt als verpleegster en drie maanden in een dependance voor zwaar hulpbehoevende ouderen. Dat had ik na die maanden afgezworen, zo erg vond ik dat. Door mijn oma ben ik het toch gaan doen en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik draag een diamantje van mijn oma aan mijn ketting, zo is ze er vandaag toch een beetje bij.”

Hobby’s

Inmiddels is Ricke zelf oma van vier kleinkinderen en daar gaat ze de komende tijd veel leuke dingen mee doen. “Ik heb een heerlijke familie, drie kinderen, twee schoonkinderen en mijn kleinkinderen. Daar kan ik echt van genieten.”

Verder heeft ze altijd de wens gehad om piano te spelen. “Je bent nooit te oud om te leren. Ik ben nu 66 jaar en vier maanden. Ik ga een piano kopen en op pianoles. Verder ga ik weer tekenen en schilderen, musea bezoeken, als het weer kan op vakantie en in september eens kijken of ik weer iets kan gaan doen op maatschappelijk gebied.”

Ricke heeft haar werk altijd gezien als hobby. “Ik ging geen dag met tegenzin naar mijn werk. Ik ga het zeker ook missen, maar ik ben ook naar mijn afscheid toegegroeid. Per 1 mei is mijn opvolger Danielle van Veen begonnen en haar heb ik ingewerkt.” 

Welbevinden van de mensen

Ricke denkt wel dat ze moeite gaat krijgen met haar dag invulling. “Dat gaat een ander soort regelmaat worden. Ik zal zeker de gesprekken met de bewoners missen en de verhalen die je van hen hoort. Ik ben dankbaar dat ik een bijdrage heb kunnen leveren dat zij goede appartementen hebben gekregen, goede zorg, dat is vandaag de dag heel moeilijk en goede dagbesteding hebben. Het welbevinden van mensen die in verpleeghuizen zitten heb ik altijd het allerbelangrijkste gevonden. Ik heb heel veel plezier gehad tijdens de bouwactiviteiten.” 

Ricke heeft ervoor gezorgd dat HOZO een deel van wooncomplex Maronia kon huren en dit als woonzorgcentrum in gebruik kon nemen. Daarnaast heeft zij ook een groot aandeel gehad in de realisatie en ontwikkeling van Dienstencentrum Elsbroek. Door de realisatie van het dienstencentrum kon ook woonzorgcentrum Bloemswaard in zijn huidige vorm worden gebouwd. 

Ook is vervolgens Parkwijk volledig nieuwgebouwd en daarmee beschikt Hillegom over drie moderne, goed uitgeruste woon-zorgcentra. Het laatste grote project dat nog tot stand gaat komen, waaraan ze heeft meegewerkt is Elzenhof tegenover Bloemswaard, waar het complex Hofstede komt, met 41 appartementen. “De mensen die hier komen te wonen krijgen zorg van HOZO. Ik ga de realisering zeker heel nauw volgen.”

Meer berichten