Een digitale proost op een goed vervolg. | Foto: PR
Een digitale proost op een goed vervolg. | Foto: PR

Feestelijke start WSV

Algemeen

Met een feestelijke online kick-off was het donderdag 20 mei eindelijk zo ver: Hillegom heeft haar eigen Wijksamenwerkingsverband (WSV).

Voorzitter Edwin Wallaart, huisarts in Hillegom, lanceerde het Wijksamenwerkingsverband onder goedkeurend toezicht van alle apothekers, fysiotherapeuten en huisartsen die zich bij het Wijksamenwerkingsverband hebben aangesloten.

Een betere onderlinge communicatie is absoluut noodzakelijk. De druk op de zogeheten ‘eerstelijns gezondheidszorg’ wordt almaar groter. Patiënten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen, om thuis op te knappen. Maar dan hebben ze vaak nog wel ondersteuning nodig op het zorgvlak. Goede communicatie tussen de zorgverleners onderling, garanderen de best mogelijke zorg voor deze mensen.

Wallaart benadrukte, dat het WSV niet de zorg zelf op zich gaat nemen, maar de zorgverleners intensief gaat ondersteunen: “Het WSV is geen zorgverlener, maar een platform om de samenwerking tussen de diverse disciplines te faciliteren en te optimaliseren. Een wijkmanager zorgt voor de professionele ondersteuning en het ontzorgen van de zorgverleners.”

Een van de onderwerpen, waar het WSV zich de komende jaren hard voor gaat maken is ‘Positieve gezondheid’ (www.mijnpositievegezondheid.nl). Hilde Koudijs van Welzijns Kompas Hillegom en Lisse lichtte tijdens de lancering van het Wijksamenwerkingsverband toe, wat ‘Positieve gezondheid’ inhoudt: “In de zorg zijn mensen vaak bezig met het oplossen van klachten. Bij positieve gezondheid wordt gekeken naar wat de mensen zelf belangrijk vinden in het leven. Of mensen zich gelukkig voelen, zich zorgen maken, gezond of eenzaam voelen en of ze eenzaam zijn. Samen met de zorgverlener wordt gekeken wat de patiënt kan doen op een positieve manier; voor het eigen welzijn.”

Eerstelijns zorgverleners werken hierbij samen met Welzijns Kompas, andere organisaties, maar ook buurtbewoners. Koudijs: “Mantelzorgers die overbelast zijn, kunnen in aanmerking komen voor een mantelzorgcompliment of we kunnen voor deze mantelzorgers een adempauze regelen. Ook is er een heel aanbod voor mensen die zich eenzaam voelen, zoals een groeituin en contactmaatjes.”

Het WSV gaat meerdere werkgroepen opzetten, voor het realiseren van betere kwaliteit en zorgprocessen. Wallaart stelt gepassioneerd: “We zullen ons blijven richten op de ketenzorgprogramma’s en de waarborging van de kwaliteit hiervan.”

Op www.wsvhillegom.nl komt de komende tijd steeds meer informatie te staan over het wijksamenwerkingsverband en de voordelen voor de zorgsector én de inwoners.

Uit de krant