Ondanks vuurwerkverbod fikse schade rond jaarwisseling
Logo dehillegommer.nl
<p>Aan de Prinses Irenelaan ging het glas van deze abri aan diggelen. | Foto: Annemiek Cornelissen.</p>

Aan de Prinses Irenelaan ging het glas van deze abri aan diggelen. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Ondanks vuurwerkverbod fikse schade rond jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling hebben er in Hillegom veel vernielingen plaatsgevonden door zwaar vuurwerk. Dit ondanks het vuurwerkverbod.

Door Annemiek Cornelissen

Met name in de Treslongwijk en in de omgeving van de Vosse was het volgens wijkagent Marco Giesbergen schering en inslag: “En het ging niet om schade dat is gebeurd door een rotje. Het waren zware cobra’s waardoor bijvoorbeeld de glasbak op het terrein van de Vosse 20 centimeter uit de grond is gerukt, omdat de ondergrondse kracht zo zwaar was dat het wel een handgranaat leek.”

Volgens Giesbergen loopt de schade in de duizenden euro’s. “En dat moet door de gemeenschap worden opgebracht. De werkende Hillegommers moeten dit weer samen opbrengen. Dat is zo zinloos allemaal”. Volgens de wijkagent is er uitsluitend schade aangebracht aan gemeentezaken.

“Verkeersborden lagen kapot op de weg, hondenpoepbakken zijn geëxplodeerd, vuilnisbakken uit elkaar geklapt en een ruit van een bushaltehokje aan de Prinses Irenelaan moest het ontgelden. Het binnenwerk van een vuilcontainer aan de Mariastraat kwam meters verder op een parkeerplaats terecht, zo hard was de klap.

Het is een wonder dat er geen persoonlijke ongelukken hebben plaatsgevonden. Ook was er gelukkig geen schade aan voertuigen en woningen”. Volgens Giesbergen maakte de mist het moeilijk om de jeugd die dit veroorzaakte in de kladden te grijpen. “We hadden 10 tot 15 meter zicht en konden maar 15 km per uur rijden. Dan kom je niet ver en dan krijg je een kat en muis spelletje. De jongeren gingen steeds weer naar huis om een nieuwe voorraad te halen.”

In de wijk Treslong moest een KPN kastje het ontgelden, met als gevolg dat de abonnees op Nieuwjaarsdag zonder televisie en internet kwamen te zitten. Medewerkers hebben dit op hun vrije dag met drie man sterk verholpen en voor een nieuw kastje gezorgd. Volgens Giesbergen gaat Meerlanden een schaderapport maken en gaat het flink in de papieren lopen. “Voor een vuilnisbakken betaal je al snel een paar honderd euro.” In andere wijken in Hillegom is het tijdens de jaarwisseling relatief rustig geweest. “In Elsbroek waren wel veel zware klappen, maar daar is verder niks gebeurd.”

Meer berichten