Logo dehillegommer.nl
<p>Arie van Erk laat zich testen door een van de medewerkers van de GGD. | Foto: Annemiek Cornelissen.</p>

Arie van Erk laat zich testen door een van de medewerkers van de GGD. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Hillegom heeft landelijke primeur

De opening van de eerste mobiele Covid-19 testunit van Nederland was 9 november bij het Fioretti Hillegom. Veel landelijke pers was aanwezig bij dit bijzondere moment. In totaal gingen deze dag tien testunits van start. Deze worden volledig bemand en zijn overal in het land inzetbaar.

Door Annemiek Cornelissen

De testunit die in Hillegom werd gepresenteerd was een stadsbus die onderdeel uitmaakt van deze landelijke poule met mobiele units, die kunnen geplaatst worden in steden, dorpen en wijken, wanneer daar (extra) behoefte is aan coronatesten.

Ook kan deze worden ingezet ter ondersteuning van zorginstellingen bij het afnemen van testen. Kortom: overal waar tijdelijk een vergrote testbehoefte is.

De bussen zijn toegankelijk voor mindervaliden en volledig zelfvoorzienend met onder andere water en stroom. Als er lokaal een uitbraak is of een plotselinge stijging van de testvraag in de regio wil de GGD snel extra testcapaciteit bieden.

Omgebouwde stadsbussen

Door deze mobiele units kan overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien. Het betreffen omgebouwde stadsbussen, die compleet als testlocatie zijn ingericht en indien nodig kunnen worden uitgerust met aanvullend materieel. De inzet van deze testunits verhoogt de snelheid en de fijnmazigheid van het testaanbod. De units zijn in beheer van GGD GHOR Nederland.

Naast de mobiele units zorgt de GGD GHOR Nederland ervoor dat er landelijk flexibele medewerkers kunnen worden ingezet. Net als bij het bron- en contactonderzoek geven de GGD’s aan waar en wanneer zij ondersteuning nodig hebben op het gebied van personeel bij voorbeeld stijging van de testvraag of bij uitval van eigen personeel. Deze flexibele schil bestaat uit medewerkers met alle functies die nodig zijn om een testlocatie operationeel te houden van bemonsteraars, beveiligers tot verkeersregelaars aan toe.

Bij klachten afspraak maken

De GGD’en kunnen via een speciaal telefoonnummer de mobiele testunits en de landelijke schil van personeel inzetten. Voor publiek blijft gelden dat bij klachten een testafspraak gemaakt wordt via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Meer berichten