Logo dehillegommer.nl
Foto: pr

'Ons geheim? Respect, elkaar niet claimen en nooit boos gaan slapen'

Sylvia, de dochter van Cees en José van Eijden, schreef de redactie een mail dat haar ouders 28 augustus 50 jaar zijn getrouwd. "Zij wonen sinds 1980 in Hillegom en hebben tot 2005 de Etos in Hillegom (en Rijnsburg) gehad."

"Mijn moeder gaf jaren zwemles", vertelt Sylvia, "en mijn beide ouders waren actief voor de Hillegoms Zwemvereniging. Ook hebben ze als vrijwilliger gewerkt voor rolstoel uitjes, voor de bewoners van Bloemswaard, waar mijn moeder de activiteitenbegeleiding voor haar rekening nam."

"Helaas hebben ze door de regels die van overheidswege zijn opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus, hun bruiloftsjubileum niet groots kunnen vieren en konden alleen de kinderen op visite komen. Maar: ze voelen zich wel heel erg verwend door alle bloemen en lieve kaartjes en berichtjes die ze hebben gekregen."

Het echtpaar leerde elkaar kennen in mei 1968 bij de start van het zwemseizoen in het buitenbad in Bussum. "Cees was zweminstructeur," vertelt José, "en ik hielp hem bij het lesgeven. Na ongeveer zes weken kregen we verkering.

Het geheim van een lang en goed huwelijk is volgens José dat je elkaar in elkaars waarde moet laten, nooit boos gaat slapen en elkaar niet claimt. José verduidelijkt: "Cees ging in de zomer met mijn broer vaak naar Oostenrijk om in de bergen te wandelen. 'Je laat hem toch niet alleen gaan?' hoorde ik dan wel eens. Maar als hij dat nou leuk vindt is dat toch prima?"

Hun trouwdag had een extra gouden randje omdat Cees er nog altijd is, ondanks dat hij een slechte diagnose had gekregen eind juni 2019. "Hij bleek een ernstige vorm van de eiwitstapelingsziekte Amyloidose te hebben en de artsen gaven hem nog maar een half jaar. We moesten van alles regelen om dingen te realiseren die Cees nog wilde doen. Half augustus 2019 ging het even heel slecht, maar nu het wat beter gaat (geen thuiszorg meer) leven we van moment naar moment. We genieten van onze twee zoons en onze dochter en hebben zelfs samen ons 50-jarig huwelijk mogen beleven!"

Meer berichten