Logo dehillegommer.nl
Giant Tulip Bulbs is opgezet door de Gildemeesters Bollenstreek. | Foto:  Elly Stemerdink.
Giant Tulip Bulbs is opgezet door de Gildemeesters Bollenstreek. | Foto: Elly Stemerdink.

Reuze bollen

streek • Vijf reuzenbollen van het project Giant Tulip Bulbs werden zaterdag van Lisse naar Warmond gevaren. Deze (bloem)bollen zijn 1.85 meter hoog en onderdeel van een groot kunstproject in de Bollenstreek.

Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een nieuwe toeristische attractie voor de streek. Zo worden straks tussen deze bollen fietsroutes aangelegd. ‘Giant Tulip Bulbs’ is een project van Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Er is al een flink aantal bollen geadopteerd. Elke bol wordt beschilderd door een regionale kunstenaar. Komend jaar worden dat er nog meer. De bollen worden zo geplaatst dat er twee fietsroutes door de Bollenstreek gemaakt kunnen worden. 

Een heel aantal van de beschilderde bollen zijn nu al te bewonderen in Galerie de Zwarte Tulp in Lisse. Hier wachten de bollen op hun plekje in de streek.

De eerste bol die richting eindbestemming gaat, voer zaterdag uit het atelier van Nicoline Heemskerk -kunstenares van de Warmondse bol- over het water. Vier andere bollen - van de kunstenaars; Wout Ruigrok, Rik Smits, Paul van den Aardweg en Lisette Marije Eisenga- vertrokken vanuit Lisse richting Warmond op een ponton van Bakker Waterwerken. De bollen ontmoeten elkaar ter hoogte van Park Groot Leerust in Warmond om symbolisch het verbinden van de Bollenstreek en de omgeving te vieren. Hier werd de eerste Warmondse bol welkom geheten door een groep ondernemers en werd het initiatief toegelicht.

“Warmond heeft water, bollen hebben water nodig en daarom zijn we hier om onze verbintenis te bevestigen.” Luc Schouten, Gildemeester Bollenstreek. De verbinding tussen de verschillende dorpen en steden in het gebied is een van de belangrijke speerpunten van het ‘Giant Tulip Bulbs’ project.

De Warmondse bol heeft als thema ‘Jan Steen’ en wordt 18 september officieel gedoopt en geplaatst op een mooie plek in Warmond. Albert Heijn Warmond heeft deze bol geadopteerd.

Reserveren: www.gaatumee.nl

Meer berichten