Logo dehillegommer.nl
Villa Santwyck biedt inmiddels een troosteloze aanblik. | Foto: Tony Whelan.
Villa Santwyck biedt inmiddels een troosteloze aanblik. | Foto: Tony Whelan.

Tijd tikt voor villa Santwyck

Omdat onlangs twee maal getracht is om brand te stichten in de leegstaande villa Santwyck, heeft de burgemeester er een hek omheen laten zetten en zijn de ramen dicht getimmerd met houten panelen. Op Facebook lieten veel Hillegommers weten dat ze de aanblik van de villa troosteloos vinden en de plannen van eventueel nieuw te bouwen appartementen 'zonde van zo'n mooi historisch pand'.

Door Caroline Spaans, bron: SVvoH

Sinds 1906 staat aan de Wilhelminlaan Villa Casa Cara, in 1929 omgedoopt tot: Santwyck. Het huis is gebouwd door de familie Velthuyzen van Zanten en werd bewoond door burgemeester Dirk Frans Pont (1929-1942), bloembollenhouder Arie van Engelen (1942-1973) en ondernemer Rein van der Laan (1973-1993).

Politicus Van der Laan, die in 2005 overleed, was met zijn vrouw Hennie Keijzer de Nijs, tevens eigenaar van twee Hema's en enkele horecagelegenheden in Hillegom en Zantvoort. Toen Van der Laan met zijn gezin in 1993 verhuisde, werd Santwyck verbouwd tot paramedisch centrum en werden de kamers verhuurd aan jongeren.

Twintig jaar kamerverhuur heeft zijn sporen achtergelaten. Het constructie van de villa is nog goed, maar er blijkt veel achterstallig onderhoud te zijn aan onder meer het stucwerk en de parketvloeren door wateroverlast. Om Santwyck dus weer in haar volle glorie te laten stralen is een grondige restauratie noodzakelijk, maar dat ziet de familie Van der Laan niet zitten en heeft een plan ingediend om op de plaats van de villa, appartementen te laten bouwen. Voor de villa is een sloopvergunning aangevraagd, maar deze mag niet zomaar worden verleend, omdat het pand als karakteristiek bouwwerk in het bestemmingsplan is opgenomen. De gemeentelijke monumentencommissie moet zich hierover buigen.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom zegt hierover in het blad 'Hangkouseriën' nr 77: 'Nog beter zou het zijn als Santwyck wordt aangewezen als gemeentelijk monument. De villa is belangrijk erfgoed voor Hillegom. Niet alleen omdat het een belangrijke bollenvilla is, die prominent op de hoek van de Wilhelminalaan en de Van de Endenlaan ligt, maar ook vanwege de bijzondere bewoners en de verhalen die aan hen verbonden zijn."

Meer berichten