Wethouder Jan van Rijn (links) en groenaannemer Frans Reulink. | Foto: Annemiek Cornelissen
Wethouder Jan van Rijn (links) en groenaannemer Frans Reulink. | Foto: Annemiek Cornelissen

Superboom in het centrum

Algemeen

HILLEGOM ♦ Op de hoek van de Mariastraat en de Hoofdstraat is donderdag 14 november de zogenaamde Supertree onthuld. De Supertree is een combinatie tussen kunst en groen, naar voorbeeld van de Singapore Supertrees. De onthulling werd gedaan door wethouder Jan van Rijn en groenaannemer Frans Reulink van de Enk Groen & Golf. De Supertree staat in ieder geval tot eind 2019 op de deze plek.

Door Annemiek Cornelissen

De Supertree is een miniatuur van de Singaporetree, die tussen de 25 en 50 meter hoog kan worden. Deze minivariant is slechts zes meter hoog en wordt niet groter. Op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht werd de boom voor het eerst tentoongesteld en werd bezoekers van de stand gevraagd welke toepassingen zij zagen voor de Supertree. Hieraan was een prijsvraag verbonden en verkeersdeskundige Arend Kranenburg van de gemeente Hillegom was de winnaar. Hij ziet de Supertree als mogelijkheid voor educatie, klimaatadaptatie, wateropvang, ontmoetingsplek, energieopwekking en een broedplaats voor vogels.

 'Wij zijn als gemeente heel benieuwd naar de reacties van onze inwoners'

Met de ideeën van de verkeersdeskundige is de Supertree nóg multifunctioneler gemaakt. De Supertree is een combinatie tussen kunst en groen. Het groen heeft weinig onderhoud nodig en er zit een waterbuffer onder de beplanting. Ook heeft de Supertree verlichting, een zitrand en een elektrostatische luchtreiniger, die 1.250 m³ lucht per uur reinigt. De boom staat nu op een centrale plek, omringd door winkels en komt hier goed tot haar recht. De inwoners van Hillegom kunnen tot eind van dit jaar optimaal van de functies profiteren. Hierna gaat de boom naar Oosterhout. Wethouder Jan van Rijn juicht het toe dat de boom een plek heeft gekregen in Hillegom ook al is het tijdelijk. "Het is een mooie gelegenheid voor Hillegommers om op een andere manier naar groen te kijken. Het zijn duurzame materialen, maar is ook nog eens heel mooi. Er zit veel groen in en het is eigenlijk heel bijzonder dat deze boom in een klein dorpje als Hillegom een plek heeft gekregen. Daar zijn we als gemeente heel trots op en we zijn heel benieuwd naar de reacties van de inwoners."

Uit de krant