Stichting ATC zoekt vrijwilligers | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Foto: Ina Verblaauw

Stichting ATC zoekt vrijwilligers

De stichting ATC (All Traffic Care) is een vrijwilligersorganisatie, ontstaan vanuit de problemen die er speelden rond de organisatie van De Mooiste File 2017. Alfons Morssink is bestuurder van de stichting. "De verkeers- en veiligheidseisen zijn de laatste jaren enorm opgeschroefd. Voor de organisatie van grote evenementen is het ondoenlijk geworden om ook nog de verhoogde verkeersveiligheid in de gaten te houden. Zo ontstond het idee de organisatie van een evenement en van verkeer en veiligheid van elkaar los te koppelen. De gemeente Noordwijk stond direct positief tegenover deze plannen en verleende medewerking." In april 2018 was stichting ATC een feit.

Tekst en foto: Ina Verblaauw

Morssink: "We begonnen met 20 vrijwilligers. Iedereen krijgt een korte cursus: inzicht in verkeerssituaties, EHBO en bovenal hulpvaardig zijn. Zij hebben vaak het eerste contact met het publiek en zijn daarmee het visitekaartje van het evenement." ATC beheert momenteel ook tijdelijk de parkeerplaats Langevelderslag. De opbrengst van de parkeergelden gaat een-op-een naar de stichting. Hiervan koopt zij kleding, fietsen, verwijzingsborden en apparatuur. De parkeerplaats dient tevens als opleidingsplaats voor de vrijwilligers. Hier wordt in de praktijk ervaring opgedaan.

De aanpak van de stichting werkt. Bij veel events in de Bollenstreek doet men steeds vaker een beroep op ATC. Zo fietsen er bij grote evenementen op de Kon. Wilhelminaboulevard in Noordwijk deze zomer stewards van ATC rond met een AED en EHBO-koffer. "Door herkenbaar aanwezig te zijn, ontlasten zij de politie. Met behulp van portofoons staat de organisatie van ATC direct in contact met de politie. De samenwerking met politie en brandweer is optimaal."

Het aantal evenementen neemt toe; de veiligheidseisen eveneens. "In 2018 waren we aanwezig bij 30 evenementen; dit jaar zijn het er al 60. We hebben momenteel 45 vrijwilligers, maar zijn dringend op zoek naar nieuwe, die minimaal 4 uur per maand of meer tegen een vrijwilligersvergoeding bij ATC mee willen meewerken aan de veiligheid."

Nieuw is dat ATC start met de ATC Academie, waarin vrijwilligers een goede voorbereiding krijgen op het werken als Steward Openbare Ruimte. Er zijn drie informatiedagen, op 6, 12 en 17 juli. Daarnaast volgen twee praktijktrainingen met aandacht voor o.a. EHBO, toezicht houden en omgaan met calamiteiten. Aanmelden kan via een whatsapp naar 0628761815 of via info@stichtingatc.nl. Op de site www.stichtingatc.nl is meer informatie over de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

"Waarom het zo leuk is om als vrijwilliger ingezet te worden bij evenementen? Elke dag is anders, elk evenement is anders. Het team bestaat uit leuke mensen, je wordt er vanzelf enthousiast van en je kunt zelf bepalen wanneer je inzetbaar bent", aldus Morssink.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>