Taalcafé Hillegom geniet van duinexcursie | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Foto en tekst met dank aan Thea van Ommeren
Foto en tekst met dank aan Thea van Ommeren

Taalcafé Hillegom geniet van duinexcursie

Hillegom/Vogelezang ♦ Het was een gemêleerd gezelschap uit wel acht landen dat dinsdag 6 november op excursie ging in de Waterleidingduinen in Vogelenzang.

De week ervoor was de geschiedenis van het drinkwatergebied uitgebreid besproken tijdens het Taalcafé op dinsdagmiddag in de bibliotheek. De deelnemers verbaasden zich erover dat tot 1853 Amsterdam haar drinkwater uit de grachten haalde, met alle gezondheis-gevolgen van dien. Schoon drinkwater, dat vanaf 12 december 1853 uit de fontein bij de Haarlemmerpoort kwam, kostte destijds 1 cent per emmer. De eerst dag werden 4000 emmers verkocht, tien dagen later waren dat er ruim 10.000.

In totaal achttien personen, inclusief Taalcafé-leiding, genoten van misschien wel de laatste warme dag van de herfst. De wandeling startte bij het bezoekerscentrum bij de Oranjekom, de plek waar al het gefilterde water uiteindelijk, via natuurlijk verval, terecht komt.

Voor de laatste zuivering wordt dit water gepompt naar Leiduin. Vanaf het uitkijkpunt, waar het rivierwater de duinen binnenkomt, was goed het hoogteverschil van negen meter te zien tot de Oranjekom. Voor velen was het de allereerste keer dat ze het duingebied bezochten. "Ik ga zeker dit weekend met mijn man en kinderen hier wandelen, wat een prachtig gebied", zei een enthousiaste vrouw, die al een aantal jaren in Hillegom woont. Informatie over het wekelijkse Taalcafé in Hillegom: Henk Huurneman, 0252-520096 of Thea van Ommeren, 0252-522216.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>