Felicitaties van de wethouder. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Felicitaties van de wethouder. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Hartebaan blijft bestaan met oorspronkelijke details

Algemeen

HILLEGOM ♦ Het is een gebouw aan de Leidsestraat 152 waar niemand omheen kan: De Hartebaan, aan de Leidsestraat. Niet alleen een gemeentelijk monument, maar een icoon van de streek. Deze status kon niet voorkomen dat de voormalige, houten bollenschuur al jaren langzaamaan op instorten staat.

Hillegommers Kees en Marieke van Kampen konden het niet langer aanzien en namen een gewaagd besluit: laten we het kopen, in oude luister herstellen en het tegelijkertijd een nieuwe, economische bestemming geven in de vorm van een bed & breakfast, woonhuis en ruimte voor Marieke's diëtistenpraktijk.

Donderdag 26 juli was een bijzonder moment, waarbij wethouder Jan van Rijn en voorzitter van Lokale Actie Groep, Theo van Leeuwen, onder het toeziend oog van burgemeester Arie van Erk een plaquette overhandigden aan het echtpaar Van Kampen.

Om de omvangrijke renovatie te kunnen bekostigen, werd onder andere gezocht naar subsidiemogelijkheden en kwam het echtpaar uiteindelijk uit bij het Europese LEADER programma Holland Rijnland. Leader is een Europees programma om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan versterking van de economie op en van het platteland. Organisaties, bedrijven en burgers in de regio Holland Rijnland kunnen tot en met 2020 in aanmerking komen voor subsidie uit dit programma.

De Lokale Actie Groep, die de LEADER subsidie aanvragen beoordeelt, was positief, maar daagde het echtpaar wel uit om te onderzoeken in hoeverre zij bij de renovatie en het gebruik van het gebouw zoveel mogelijk de principes van de circulaire economie toe konden passen. Kees en Marieke schreven een overtuigend plan, waarin verschillende elementen uit de circulaire economie worden toegepast. Hierbij valt te denken aan het hergebruik van materialen, het sluiten van kringlopen voor energie en water, de vermindering van afvalstromen en zelfs het gebruik van speciale verfsoorten met isolerende werking.

Eind vorig jaar kwam het verlossende bericht dat de subsidie was toegekend. Behalve vanuit LEADER, is er ook een financiële bijdrage vanuit de provincie en even grote bijdrage van de gemeente Hillegom. 

Daarna was het nog wachten op de omgevingsvergunning, waarna het pand eindelijk recentelijk kon worden aangekocht en kan binnenkort dan echt gestart worden met de renovatie. Kees van Kampen is heel enthousiast. "We hebben er veel zin in. We zien het als een groot avontuur. We gaan zoveel mogelijk hergebruiken, zoals het hout, de dakpannen en stellingen. Van het hout gaan we bijvoorbeeld kasten en tafels maken. Het pand is niet meer te restaureren maar op deze manier kunnen we er wel voor zorgen dat het een monument blijft, Het beeld is bepalend en de uitstraling voor deze status". De schuur is drie keer eerder verhuisd. "Eerst stond deze aan de Stationsweg bij de Gebroeders van Til, daarna werd deze verplaatst naar de leidsestraat 142, vervolgens ging het gebouw naar deze plek, waar deze dus weer opnieuw wordt opgebouwd". De naam blijft behouden. "We maken vijf gastenkamers voor de Bed & Breakfast, waarvan een voor mindervaliden. Zij hebben uitzicht op de Bollenvelden. Ook zijn de ruimten te gebruiken als familiekamers". Wethouder Jan van Rijn zei dat de gemeente Hillegom heel blij is met de ontwikkeling. "We vinden dit een geweldig initiatief. Hoe mooi is dit, het word afgebroken, opnieuw opgebouwd en krijgt uiteindelijk weer de status van gemeentelijk monument."

Uit de krant