|Foto: archief
|Foto: archief

Duinpolderweg: Provinciale Staten verdeeld over voorkeurstraject

Politiek

Hillegom ♦ Tijdens de Commissievergadering Verkeer en Milieu van de Provincie Zuid Holland op 16 mei werd geleidelijk duidelijk hoe de hazen lopen ten aanzien van de tracékeuze voor de Duinpolderweg, ook al lieten alle politieke partijen nog niet het achterste van hun tong zien.

Door Jos Draijer

De lopende discussie spitste zich toe tot drie overgebleven opties: dwars door Hillegom dicht bij het centrum over de Weerlaan (platform NOG variant), het voorkeurstracé van Gedeputeerde Staten van zowel Noord als Zuid Holland iets noordelijker dat door het bedrijfsterrein Horst en Daal loopt (Zuid variant) en langs de Oosteinder vaart in het noorden langs Hillegom dat de voorkeur heeft van een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Hillegom (Midden variant). De partijen SP, PvdA, SGP en Christen Unie, Partij van de Dieren en 50+ (met de in Hillegom wonende fractievoorzitter Wim Bakx) zien wel wat in de verbreding van de Weerlaan.

Optie verbreding Weerlaan afgewezen: dat is 'korte termijn oplossing'

Die optie wordt echter afgewezen door eerstverantwoordelijke Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) omdat die optie volgens hem geen oplossing is, slechts een korte termijn oplossing is. Die optie is ook door de gemeenteraad van Hillegom afgewezen met als belangrijkste argument dat daardoor de luchtkwaliteit in de grote woonwijk Treslong aanzienlijk verslechtert. De partijen VVD, CDA en D'66 neigen naar de Midden variant daarin gesteund door alle gemeenten in het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. De PVV en GroenLinks willen eigenlijk helemaal geen Duinpolderweg. De verdeeldheid in de Staten van Zuid Holland over de tracékeuze is dus groot.

Dat is mede de reden dat er eerst nog een hoorzitting wordt gehouden door de Commissie Verkeer en Milieu om tot afgewogen oordeel te kunnen komen en de knoop door te hakken.

Maar dan zijn ze er nog niet want er zal ook met de Provincie Noord Holland tot overeenstemming moeten worden gekomen over de tracékeuze.

Wordt vervolgd dus.

Uit de krant