Afbeelding
Foto: pr

(Ingezonden brief) Geen weg door de Oosteinderpolder!

Algemeen

"Het voorlopig voorkeurstracé Zuid voor de Duinpolderweg is bekendgemaakt door Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland. Dit alternatief Zuid gaat dwars door het natuur- en recreatiegebied Vosse- en Weerlanerpolder en het bedrijventerrein Horst ten Daal in Hillegom. Vereniging Behoud de Polders vindt dit net als de gemeente Hillegom onacceptabel. Het voorlopig voorkeurstracé levert natuurschade op voor flora en fauna in deze polder.

Momenteel gaan echter steeds meer stemmen op om de Duinpolderweg dan maar aan te leggen door de Oosteinderpolder, het Alternatief Midden. Dit tracé loopt langs de Oosteindervaart.

Behoud de Polders vindt dit het verplaatsen van het probleem.

De vereniging is faliekant tegen Alternatief Midden, vanwege landschapsvernietiging.

In de Oosteinderpolder ligt een strook bloembollenland. Dit land ligt op de strandwal die aan de oostkant van de N208 doorloopt tot circa 50-100 meter ten oosten van de Zandlaan.

Het veenweidegebied Oosteinderpolder heeft een belangrijk cultuurhistorische waarde, die terugvoert tot in de late Middeleeuwen. Een provinciale weg doorsnijdt dan de Oude Molensloot van de eeuwenoude Leeck. Vroeger werd het waterpeil in deze polder op orde gehouden door een windwatermolen 'de Oostender Mole', die aan de oever van deze veenstroom stond midden in de polder. De molen staat op een oude kaart uit 1615. De Oosteinderpolder heeft slagenlandschap, het karakteristieke kavelpatroon, ademt de sfeer van de 19de eeuw. Het pestbosje in deze polder is een historisch landschapselement, een met bomen begroeide landje, met een ringsloot erom heen, waar boeren in het verleden hun vee begroeven. Hillegom moet zuinig en trots zijn op haar cultuurhistorisch erfgoed. We zouden het toch ook onacceptabel vinden als er een provinciale weg langs de Oude Hillegommerbeek wordt aangelegd! Waarom vinden we een Duinpolderweg dan wel acceptabel door de Oosteinderpolder?" 

Ton van de Reep, voorzitter Vereniging Behoud de Polders

Uit de krant