Weer terug in Hillegom is het even wennen aan de kou, na de warmte van Egypte. | Foto: Annemiek Cornelissen
Weer terug in Hillegom is het even wennen aan de kou, na de warmte van Egypte. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

Zilver voor Daniel Smits in Egypte

Algemeen

HILLEGOM ♦ De 16 jarige Daniel Smits is onlangs tweede geworden tijdens de Europese/Afrikaanse Kampioenschappen Wakeskate in Egypte. Deze kampioenschappen werden eind november/begin december gehouden in El gouna en om mee te kunnen doen had de leerling van het Fioretticollege Hillegom vrij gekregen van school. Dit was een goede kans voor Daniel, die maar een doel voor ogen heeft, ooit wereldkampioen te worden en van wakeskate zijn beroep te maken.

Door Annemiek Cornelissen

Daniel zit momenteel in de examenklas basis/kader en hoopt volgend jaar naar de CIOS te gaan. Hij wil sportinstructeur worden. Wakeskate is zijn lust en zijn leven. Op zijn kamer heeft hij al tal van prijzen staan, zowel bekers als medailles.

De Hillegommer begon met wakeboarden achter de boot. Wakeskate is een andere vorm van watersport, waarbij je aan een kabel rondjes draait en allerlei figuren maakt op het board, waarmee je punten kan verdienen. Combinatie van wake- en skateboarden. "Wakeskate is een soort skateboard op water, een combinatie van wake- en skateboarden". Het is een sport die Daniel alleen in de zomer beoefent. "In de winter is het te koud, omdat de sport beoefend wordt op open water.

Ik train onder andere in Beesd, Utrecht, Zwolle en Alphen aan de Rijn. Ik doe dit nu voor het derde jaar." Daniel wordt gesponsord door het bedrijf van zijn ouders. Zij gaan meestal mee naar de trainingen, evenals zijn broers. In 2015 behaalde Daniel zijn eerste grote prijs en werd Nederlands Kampioen in Zevenum. In de wintermaanden traint de Hillegommer hard om zijn conditie op peil te houden. "Dan doe ik onder andere fitness en skateboarden." 

'Super vet om dit avontuur samen te beleven'

Daniel was van 22 november tot en met 2 december in Egypte. In zijn categorie waren twaalf deelnemers en op het kampioenschap in totaal waren meer dan 500 deelnemers. Hij werd vergezeld door zijn vriendin Nina de Groot, die ook aan het kampioenschap heeft meegedaan en vijfde werd in haar klasse. Ze hebben elkaar tijdens wakeskaten leren kennen. "Het was super vet dat we samen dit avontuur aan konden gaan."

Uit de krant