Afbeelding
Foto: pr

AED's voortaan voor het grijpen in buitenkast

Algemeen

Wethouder Fred van Trigt onthulde vorige week samen met leden van de werkgroep HarveiligWonen de AED-buitenkast bij de ingang van het gemeentehuis.

De Gemeente heeft besloten dat de AED's, die nu nog in de gemeentelijke kantoren hangen, in een buitenkast geplaatst worden. De AED's worden aangemeld bij HartveiligWonen en zijn daarmee 24/7 beschikbaar voor hulpverlening in Hillegom.

De gemeente neemt deel aan HartveiligWonen.

Dit is een vorm van burgerhulpverlening bij een reanimatiemelding, om de minuten voordat een ambulance ter plaatse is te overbruggen en de reanimatie vast op te starten.

Voor het goed functioneren van deze manier van burgerhulpverlening zijn vrijwilligers en beschikbare AED's hard nodig, die worden aangemeld bij HartveiligWonen.

Na een melding van een hartstilstand worden vrijwilligers opgeroepen om rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan en worden er andere vrijwilligers opgeroepen om eerst een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan.

Plaatsgenoten oproepen om aan de slag te gaan als hulpverlener

Met begeleiding van HartveiligWonen is een werkgroep van inwoners aan de slag gegaan om plaatsgenoten te motiveren zich op te geven als reanimatiehulpverlener, om te inventariseren waar er AED's zijn en te vragen of particulieren, instellingen en bedrijven bereid zijn deze AED's in buitenkasten beschikbaar te stellen.

Uit de krant