Afbeelding
Foto: staatsbosbeheer

Pas op voor hitsige reeën

Algemeen

Reeën in Nederland zitten op dit moment in hun jaarlijkse bronsttijd, die nog duurt tot eind augustus. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam.

Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.

Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok. Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer aan automobilisten luidt dan ook: matig de snelheid en let extra goed op bij wegen langs bos- en duingebieden om aanrijdingen te voorkomen. Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet van wissels door het bos. Automobilisten die regelmatig over wegen langs bos- en duingebieden rijden, wordt aangeraden om de plaats waar ze een ree op de weg hebben gezien te onthouden. Zodoende kunnen zij hun snelheid het hele jaar aanpassen wanneer ze opnieuw deze plek(ken) passeren, want de kans is groot dat de dieren hier vaker oversteken. Zo wordt dierenleed en onnodige schade voorkomen. Mocht het onverhoopt toch gebeuren bel 112 en vraag naar het valwildteam.

Uit de krant