Voormalig directeur Ger van Dorp. | Foto: Remco Out
Voormalig directeur Ger van Dorp. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Johannesschool viert 125-jarig bestaan

Onderwijs onderwijs

Dit schooljaar viert basisschool de Johannesschool het 125 jarige bestaan met een verjaardagsborrel op 16 juni. In aanloop daarvan zal elke week een andere betrokken van de school terugblikken op de tijd bij de Johannesschool. Deze week is voormalige directeur Ger van Dorp aan de beurt.

Door Remco Out

Ook al heeft Ger van Dorp tien jaar geleden afscheid genomen als directeur. Hij blijft nog altijd betrokken bij de school. Zo probeert hij vaak bij de vrijdagmiddagborrel nog even aan te schuiven om lekker mee te praten en kent hij de meeste oud-leerlingen nog bij naam.

De hele samenvoeging van de Mariaschool, Joannesschool en Bernadette kleuterschool heeft Ger van Dorp als directeur meegemaakt. Voordat de basisschool Johannesschool heette, was het een jongensschool genaamd de Joannesschool. De meisjes zaten toen op de Mariaschool. Op het moment dat er minder leerlingen in het centrum waren, moesten de twee scholen samen gaan. De school werd toen een school voor jongens en meisjes. In eerste instantie gingen de scholen samen in de huidige Kulturele Raad.

Niet blij met het oude gebouw

"Doordat de mavo te groot was, hadden ze extra lokalen bij de Mariaschool. Dit was voor de leswisselingen veel te ver en dus wilde het bestuur dat de hele Johannesschool in het oude gebouw van de Mariaschool ging en de mavo-lokalen in de Kulturele Raad.

Hier waren wij en ouders helemaal niet blij mee. De ouders hadden in hun vrije tijd geholpen om dat gebouw helemaal op te knappen en nu moesten we naar een oud gebouw", vertelt Van Dorp.

Houtrot

Het gebouw was honderd jaar oud en er bleek houtrot in te zitten. "Er is toen besloten om het middelste stuk van de huidige Johannesschool neer te zetten. Het eerste stuk waar de bovenbouw zit, stond er al.

Op dat moment was gezegd dat we niet meer groter wilden worden", laat Van Dorp weten.

Later is de nieuwe kleutervleugel en de gym- en toneelzaal ('Het Ei') toegevoegd.

Sindsdien is er weinig aan het gebouw veranderd.

Vrijdagavond 16 juni is het verjaardagsfeest van de Johannesschool. Iedereen die leerling of docent was op Johannesschool of de voorlopers Mariaschool, Bernadetteschool of Joannesschool, is welkom.

Hier is de mogelijkheid om elkaar weer te spreken, foto's uit te wisselen en het huidige gebouw te zien.

Uit de krant