Arie van Erk met een tweetal leerlingen van Hilmare. | Foto: Annemiek Cornelissen
Arie van Erk met een tweetal leerlingen van Hilmare. | Foto: Annemiek Cornelissen

Broodje hagelslag eten met de burgemeester

Algemeen

Hillegom n Uit alle acht groepen van de Openbare Basisschool Hilmare waren op donderdag 10 november vier leerlingen te gast in de raadszaal van het Hillegomse gemeentehuis, waar ze in het kader van het Nationaal schoolontbijt gastvrij werden ontvangen door burgemeester Arie van Erk.

Door Annemiek Cornelissen

De leerlingen werden onder andere vergezeld door de kersverse directeur van de school Joyce Romijn, voor wie dit het eerste uitje was met haar leerlingen. Volgens Romijn was het een spannend uitje voor de leerlingen: "Ze hebben het er de hele week over gehad. Toen ze uiteindelijk in de rij liepen hielden een aantal het gewoon niet meer, zó zenuwachtig waren ze. Erg leuk was dat de kinderen zich op hun paasbest hadden gekleed: mooie jurken en zelfs hier een daar een stropdas. Ze hadden zich ook goed voorbereid op de ontmoeting met de burgemeester. Iedere groep heeft een aantal vragen voor de hem bedacht."

Voordat het zover was, kregen de kinderen eerst een gezond ontbijt voorgeschoteld, want dat hoorde er natuurlijk bij. Het ontbijt bestond onder andere uit volkoren brood, bolletjes en krentenbollen, appelstroop, smeerkaas, komkommer en een appel. Ook was er thee en melk.

Jantje Beton

Het was de bedoeling dat de gemeente Hillegom na afloop van het ontbijt een cheque aanbood voor het goede doel. Dit keer was gekozen voor Jantje Beton en de burgemeester liet de kinderen de cheque zien met een bedrag van 125 euro.

Tijdens het vragenuurtje beet de burgemeester het spits af en stelde de kinderen een aantal vragen. Zo vroeg hij wat voor school Hilmare eigenlijk is. "Dat is een openbare Dalton school", antwoordde een van de kinderen.

Gym bij De Vosse

Ook vroeg de burgemeester of het een leuke school is, waarop een van de leerlingen meteen zei: "Ja! We hebben leuke onderwijzers, er worden veel nieuwe dingen georganiseerde en de school gaat mee met z'n tijd. We gaan ook altijd bij De Vosse gymmen en dat vinden we echt heel leuk want daar heb je een hele mooie grote gymzaal."

De burgemeester kreeg onder andere als vraag hoe oud hij is. Van Erk liet de kinderen raden en kwam daarbij heel gunstig uit de bus. Zo werd de burgemeester 39 jaar en 37 jaar geschat, waarna hij met een brede lach zijn echte leeftijd bekend maakte: 59 jaar!

Ambtsketen

Ook de ambtsketen werd als bijzonder interessant ervaren. Met name door de jongste kinderen, die vroegen wat voor ketting dat eigenlijk is. De burgemeester maakte er een bijzonder verhaal van waarbij hij vertelde dat hij zijn ambtsketen alleen mag dragen bij bijzondere gelegenheden.

Het uur vloog voorbij. Een uur waarin niet alleen de kinderen het naar het zin hadden; de burgemeester had er ook zichtbaar plezier in. Een enthousiast bedankje voor een gezellige start van de ochtend, bleef dan ook niet uit.

Uit de krant