Afbeelding

Flessenpost in de vijver

Algemeen

Hillegom ♦ De gemeente, woonzorgcentrum HOZO en woonstichting Stek hebben vrijdag 7 oktober op feestelijke wijze het kunstwerk Flessenpost gepresenteerd dat een plek heeft gekregen in de vijver bij het Woonzorgcentrum.

Het kunstwerk is gemaakt door Jos Hachmang. Het betrof een bijzondere openingshandeling, waarbij de Hillegomse brandweer werd ingeschakeld. Met behulp van de ladderwagen werden de kunstenaar en de wethouder Annechien Snuif bij het kunstwerk gebracht, waar de kunstenaar in de fles op een USB-stick een boodschap voor de toekomst heeft gedaan. Veel Hillegommers hebben bijgedragen aan het kunstwerk door een brief, tekening of foto aan te leveren met daarop een groet of wens. Alle bijdragen werden op deze USB-stick verzameld. Deze USB-stick mag pas in de toekomst over een jaar of dertig gelezen worden.

Volgens Hachmang zijn er heel bijzondere boodschappen binnengekomen. "Kinderen hebben brieven geschreven aan hun oudere ik, maar er is ook bijvoorbeeld een brief van een oma aan een kleinkind." Het kunstwerk Flessenpost ziet eruit als een bootje. Het beeldt daarnaast ook een fles uit met een briefje erin, in zee geworpen om aan degene die het vindt, een boodschap over te brengen. Volgens de kunstenaar was de opdracht duidelijk. "Ik moest iets verzinnen dat geplaatst werd op een openbare plek, in de directe omgeving van een woonzorgcentrum en het moest het publiek aanspreken. Een woonzorgsituatie moet een schip zijn in een veilige haven, maar er is ook sprake van een levensreis die de bewoners hebben gemaakt. Ik wist al gauw dat het kunstwerk een boodschap naar de toekomst moest brengen. Bovendien was er een waterpartij, wat kon er nou mooier zijn dan dat te associëren met een boot?"

Volgens Hachmang is message in a bottle al een oud fenomeen. "Mensen die op een onbewoond eiland zaten en een boodschap stuurden in een fles voor redding". Volgens Hachmang geeft het kunstwerk in de avond licht en dat zorgt voor een prachtig schouwspel.

Uit de krant