Afbeelding

Hillegom, Lisse en Teylingen in 2030

Algemeen

Ook die zonnebloem gezien die je met open oog vragend aankijkt? In de Hillegommer stond hij vorige week op pagina twee. Bedoeld om oog voor de omgeving te vragen met de vraag: "Hoe ziet Hillegom er in 2030 uit?" Met die vraag wordt iedereen uitgenodigd samen op zoek te gaan naar een omgevingsvisie!

Een omgevingsvisie over hoe om te gaan met de ruimte, het milieu, het verkeer, het water en sociale omgeving. Natuurlijk wordt rekening gehouden met ontwikkelingen als vergrijzing, duurzaamheid, energie, klimaat, gezondheid, opslag water, sociale aspecten, etc.

Duin en Bol, Bolland?

Maar er is meer. Ook moet de gemeente Hillegom anders gaan werken, wat zelf doen en wat anderen laten doen? En, de besluitvorming moet beter en sneller. Mooi initiatief, boeiend proces vooral, lijkt mij zo. Vooral ook voor politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 meedoen. Ze horen immers nog eens wat. Maar terug naar de vraag over Hillegom in 2030. Tja, meteen een notenkraker, want bestaat de gemeente Hillegom dan nog wel? Goede kans dat het een dorpskern is geworden binnen de nieuwe gemeente Duin en Bol, Bolland, Teylishil of hoe dan ook. De besluitvorming moet immers beter en sneller. Of sorteert de Hillegom voor om te voorkomen dat de gemeente Hillegom na honderden jaren toch ter ziele gaat? En, over welke omgeving hebben we het eigenlijk? Ruimte, verkeer, water, natuur, milieu en het sociale leven, maar ook vergrijzing, duurzaamheid, energie en klimaat houden niet op bij de grens tussen Hillegom en Lisse. Woningbouwvereniging Stek is allang geen PAGO meer. En over de Duinpolderweg, die windmolens voor de kust of het telkens weer opduikende spook van de Bollenstad heb ik nu maar even niet. Wie gaan daar ook weer over? Kortom, waarom doen Lisse en Teylingen niet mee? Of volgen die nog? Maar ach, dat maakt ook niet zoveel uit, want natuurlijk is het uitdagend en leuk om mee te denken en te dromen over hoe je directe omgeving eruit zou kunnen zien.

Dromen en dichten

Meedoen en je verantwoordelijk voelen voor je omgeving, niet alleen via de sociale media, maar in de echte wereld, in die werkelijkheid van alle dag, dat is pas effectief. Daar mag je best over dromen. Dromen inspireren, volg ze dan ook als je wat wilt bereiken. Dichters zijn er goed in om denken en dromen te vangen in woorden. Bijvoorbeeld zo van: "Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan…etc." dat bij mij steeds opkomt wanneer ik de Moerdijkbrug over ga.

Weet je wat? Ik denk en droom gewoon mee! Als een Marsmannetje ga ik dichten. Hierbij de eerste bijdrage voor 2030 dus. Wie volgt?

Denkend aan Bolland zie ik stille lanen door kleurrijke velden gaan,

trotse duinwallen en geest uit de grond.

Achter de duinen die oneindige ruimte zee waar land en water, licht en lucht

om voorrang strijden voor stad en land de strijd is gestreden tranen gedeeld.

De eindeloze horizon gloeit in de zon

een nieuw klimaat een nieuw geluid

van stilte en licht van goud

altijd gedacht dat het kon.

Uit de krant