Vanaf links: Bram van Eeden, Sven van Bohemen en Frank Korbee .| Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.
Vanaf links: Bram van Eeden, Sven van Bohemen en Frank Korbee .| Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

Nieuwe tankautospuit in gebruik genomen

Algemeen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de brandweerkazerne werd 4 november officieel een nieuwe tankautospuit in gebruik genomen. Burgemeester Arie van Erk en Regionaal commandant Hans Zuidijk, waren bij deze gebeurtenis aanwezig. De nieuwe tankautospuit is een schitterende blikvanger in de brandweerkazerne en heeft alles te maken met de vernieuwing binnen de Brandweer Hollands Midden (BHM).

Alle 45 kazernes krijgen in 2022 of 2023 nieuw materieel geleverd. Dit kan gaan om een autoladder, een tankautospuit en/of een WTS-500. De huidige autoladders zijn twintig jaar oud en zijn aan vervanging toe. De nieuwe autoladders zijn technisch beter uitgerust, zijn meer wendbaar en de ladder zelf kan een knik maken; handig in dichtbebouwd gebied. De te vervangen tankautospuiten zijn nog uit de tijd van voor de regionalisering en zijn technisch en financieel afgeschreven. De WTS-500, waarbij WTS staat voor Water Transport Systeem, is een geheel nieuw voertuig waarmee de veiligheidsregio inspeelt op veranderde beschikbaarheid van bluswater. Regionaal commandant Hans Zuidijk blikte terug in de geschiedenis. “Zestien jaar geleden is het dat Hillegom de vorige tankautospuit heeft gekregen. Nu is het weer zover, dus jullie kunnen zien hoe lang een groep met deze auto doet. Dit nieuwe voertuig heeft 390.000 euro gekost.”

Zuidijk kwam met een definitie voor autotankspuit. “Auto: opgebouwd op een vrachtautochassis, in dit geval van het merk Scania. Tank: het voertuig heeft een tank met 2000 liter water. Spuit: het voertuig heeft een pomp waar het water uit de tank, maar ook vanuit sloten, grachten en de haven kan verspuiten.” Zuidijk wenste de Hillegommers toe dat het voertuig zo weinig mogelijk gebruikt hoeft te worden, maar er wel altijd op gerekend kan worden. “Naar verwachting zal dat jaarlijks meer dan 100 keer zijn. Ik hoop dat gebeurende de levensduur van de auto en ook alle jaren die daarom gaan volgen, gespaard mogen blijven voor gewonden, of erger, onder eigen personeel. Het vak brandweerman of -vrouw is niet zonder risico’s. Ik wens alle collega’s in Hillegom veel arbeidsvreugde en veiligheid toe.” Burgemeester Arie van Erk noemde het een prachtig moment. “Dit maak je niet zo gek vaak mee, maar voor mij is het de tweede keer. Het is goed als de brandweer goede spullen heeft, maar ook goede mensen. Hier in Hillegom is een enthousiast team vrijwilligers en daar ben ik als burgemeester trots op.” 

Over trots gesproken, Ploegchef Sven van Bohemen was maar wat trots. Hij kreeg een mooie groepsfoto van zijn mannen aangeboden met daarop ook de nieuwe tankautospuit, die meteen een prominente plek kreeg in de kazerne.

Uit de krant