Afbeelding

‘Huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik’

Algemeen

Het Commissariaat voor de Media heeft donderdag in Den Haag de uitkomst van het onderzoek ‘De staat van de lokale nieuws- en informatievoorziening 2022’ gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de huis-aan-huisbladen het hoogste bereik hebben. Niet eerder is het gebruik van lokale informatiebronnen voor alle online en offline geconsumeerde mediakanalen in deze omvang en representatief voor alle streken in Nederland in kaart gebracht.

Gunay Uslu, Staatssecretaris voor Cultuur en Media, nam het rapport in ontvangst. “De uitkomst laat zien dat lokale media een belangrijk onderdeel zijn van het leven van mensen. Een bevestiging van wat we eigenlijk al wisten.”

De afgelopen jaren zijn de zorgen gegroeid dat de onafhankelijke en pluriforme lokale nieuws- en informatievoorziening onder druk staat. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen beleidsmakers helpen de discussie over lokale media op basis van feiten te voeren. Over wat Gunay Uslu gaat doen met deze kennis over de huis-aan-huiskrant en de sterk oplopende kosten, merkte ze op de kostenproblematiek te onderkennen, maar daarbij keek ze vooral naar de gemeenten. “Gemeenten kunnen de lokale journalistiek ondersteunen, maar kunnen geen journalistieke bron zijn.”

Onafhankelijk
“We zijn heel blij met de uitmuntende uitkomst van dit onafhankelijke onderzoek”, meent Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen. ‘We staan als uitgevers van huis-aan-huisbladen door onder andere de zeer forse stijging van de papier- en drukkosten voor grote uitdagingen. We zijn altijd een zelfvoorzienend medium gebleven, maar die staat wel onder druk. Het zou ons helpen als we hierin gesteund worden om journalistiek op peil te blijven.”

Het onderzoek is uitgevoerd onder 10.343 respondenten en is hiermee representatief voor heel Nederland 16+. Overall worden de huis-aan-huisbladen gezien als de belangrijkste informatiebron, gevolgd door de regionale publieke omroepen en de regionale dagbladen. En, niet onbelangrijk, de huis-aan-huisbladen bereiken bijvoorbeeld ook de minder in het gemeentenieuws geïnteresseerde burger.

Het volledige rapport is te downloaden www.cvdm.nl.

Uit de krant