Het bestuur van Fietsmaatjes Hillegom Lisse: Joop den Blanken, Esther Tait en Gerard ter Harmsel. | Foto: pr
Het bestuur van Fietsmaatjes Hillegom Lisse: Joop den Blanken, Esther Tait en Gerard ter Harmsel. | Foto: pr

Fietsmaatjes Hillegom Lisse zoekt nieuwe betrokken voorzitter

Algemeen

Esther Tait is trots op het vrijwilligersteam van de Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse. Ze heeft de afgelopen twee jaar met veel plezier en zoveel als mogelijk met het team samengewerkt. Helaas dwingt tijdgebrek haar om te stoppen als voorzitter van de stichting.

Bij Fietsmaatjes kunnen mensen die niet zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets tochten maken met een maatje. Sinds Tait twee jaar geleden bij de nieuwe stichting aantrad is die groep flink gegroeid. Er fietsen straks, met corona-aanpassingen, meer dan 100 gasten samen met ruim 80 vrijwilligers op 6 duofietsen door de Duin- en Bollenstreek. Nu is het aan de nieuw te werven voorzitter om die groei in goede banen te leiden, de verbinding met de samenleving verder te versterken en de organisatie verder te professionaliseren. De scheidend voorzitter blikt terug en vooruit.

Al snel nadat Tait begin 2018 met haar gezin vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuisd was, zag ze in de krant een advertentie voor een voorzitter van de nieuwe Stichting. Onder haar leiding is Fietsmaatjes Hillegom Lisse in het eerste jaar meer dan verdubbeld in het aantal gasten, vrijwilligers en fietsen. Daarmee overtrof het team het doel dat in het eerste beleidsplan stond. Tegelijkertijd zorgde ze voor de nodige relativering. Toen de vraag rees: hoe komen we aan fondsen om nog verder te groeien, trapte ze op de rem: “Dat moeten we gewoon niet willen. Maximaal drie fietsen per dorp, anders worden we veel te groot. Dan is het geen vrijwilligerswerk meer, dan wordt het gewoon een baan."

De duofietsen liggen nu door de coronacrisis noodgedwongen aan de ketting. De meeste fietsmaatjes houden met elkaar contact, via de telefoon, een kaartje of met een bloemetje aan de deur. Omdat de anderhalve meter afstand niet mogelijk is zonder beschermingsmiddelen, is er sinds maart niet meer gefietst. “We hebben de RIVM-richtlijnen in acht genomen,” bevestigt Tait. “Er zitten veel mensen in de kwetsbare groep onder onze gasten. Daar nemen we geen risico’s mee.” Na onderzoek is gebleken dat fietsen met een gezichtsscherm en/of een tussenscherm op een verantwoorde manier mogelijk is. Binnenkort kunnen de mensen die dat willen dus weer de fietspaden op.

Een jaar geleden kreeg Tait een nieuwe fulltime functie en verhuisde ze met haar gezin. Het bleek te moeilijk om dit met het voorzitterschap te combineren, maar ze blijft aan tot een nieuwe voorzitter gevonden is. "Een nieuwe voorzitter zal het gezicht van Fietsmaatjes Hillegom Lisse zijn, eigenlijk een start-up die in een zeer korte tijd een succesvolle groei heeft weten door te maken." Mensen die geïnteresseerd zijn in deze voorzittersrol kunnen contact opnemen via info@fietsmaatjeshillegomlisse.nl. 

Meer info: www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl.

Uit de krant