Bedrijven zijn op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Een van de bekendste is wel het plaatsen van zonnepanelen.
Bedrijven zijn op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Een van de bekendste is wel het plaatsen van zonnepanelen. Foto: pixabay

10 jaar Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek

Duurzaam & Groen

Hoe geef je ‘handjes en voetjes’ aan duurzaamheid, circulariteit of de energietransitie? Hoe maak je werk van talentontwikkeling in de streek, kennisdeling en innovatie? Ambitieuze ondernemers in de streek weten over het algemeen wel raad met deze vragen. Die zijn dagelijks bezig hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Soms met kleine dingen, soms met grote. Op 21 oktober is het Avond van de Duurzaamheid bij Teylingen College Leeuwenhorst. Daar geven de gemeenten die plannen en ideeën de aandacht die ze verdienen.

De avond op 21 oktober staat in het teken van 10 jaar Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. Voor de deelnemende gemeenten – Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk – is de prijs een manier om te laten zien hoeveel waardering de maatschappij heeft voor duurzaam ondernemerschap. In die tien jaar hebben vele ondernemers laten zien met wat voor - grote en kleine – activiteiten zij hun bedrijven verduurzamen. De gemeenten en de ondernemers delen al die ideeën graag om er nog meer ondernemers mee te inspireren.

Wat zou je nog eens willen oppakken in de streek?
Een goede ondernemer zit nooit stil bij behaalde resultaten, die kikt al weer naar de volgende mogelijkheid. Daarom hebben wij de afgelopen maanden de winnaars van 10 jaar Duurzaamheidsprijs gevraagd wat hun volgende grote plannen zijn. Die plannen en wensen komen op 21 oktober allemaal voorbij.
Frank Brouwer (Brouwer Installatiebedrijf, Hillegom), eerste winnaar in 2009, trapte de serie af met de wens om alle openbare zwembaden ‘van het gas af te krijgen’. “Voor de verwarming van die baden is ontzettend veel gas nodig. Wij hebben de berekeningen al klaar liggen om dat voortaan gasloos te doen. Daar zouden wij samen met de exploitanten, andere installatiebedrijven en de gemeenten een mooi voorbeeldproject van kunnen maken.”
De meest recente winnaar, Thomas Clavaux van deBloemist.nl is in zijn bedrijf juist gewend vele kleine stapjes te maken. “Ik zou graag de lessen die wij geleerd hebben delen met andere kleine ondernemers. Die nodig ik dan ook van harte uit bij ons te komen kijken. Niet allemaal tegelijk, maar een serie onderlinge bezoeken zou toch te doen moeten zijn.”

Niet alleen mooie plannen van de winnaars
In de afgelopen jaren had de jury haar handen vol aan het kiezen van de winnaars. Zij moesten natuurlijk kijken naar álle drie hoofdzaken van duurzaamheid – Mens, Milieu en Maatschappij. Maar er waren natuurlijk ook deelnemers die zich helemaal op één van die zaken hadden gestort. Frans van der Slot bijvoorbeeld, die voor zijn bedrijf Van der Slot Tulips vooral stevig heeft ingezet op de energietransitie: “Wij hebben 1.500 zonnepanelen en 50 warmtepompen voor de energie-opwekking. Maar net zo belangrijk is onze droogstraat voor bollen. Daarmee besparen wij ongeveer 80% op de traditionele geforceerde ventilatie. En het mooi is: terwijl de kwaliteit van de bollen beter wordt, besparen wij veel geld.” Het is een manier van doen die hij graag deelt met zijn collega’s in de streek. En dat geldt ook voor het gezamenlijke oplaadplein voor bedrijfsauto’s dat Loek van Noort van Van Kesteren Schilders in 2019 voorstelde. “Daar ga ik graag met andere bedrijven en de gemeenten over in gesprek, omdat het de inzet van elektrische auto’s weer een stuk makkelijker zou maken.”

‘Ideeën en werkwijzen met elkaar delen’
Dit jaar delen de winnaars van de afgelopen jaren hun ervaringen en ideeën in een serie interviews. De gesprekken staan op het Youtube-kanaal van de Duurzaamheidsprijs en natuurlijk ook op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

Kom op 21 oktober naar ’10 jaar Duurzaamheidsprijs’
Op donderdagavond 21 oktober bent u welkom bij de Avond van de Duurzaamheid. In een gevarieerd programma presenteren wij de streeksuccessen en streekuitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen van de 10 winnaars, ook van de vele andere ondernemers die wij in de afgelopen jaren hebben leren kennen. Bent u nieuwsgierig, hebt u zelf iets nieuws te melden, zoekt u partners of wilt u er gewoon bij zijn? Meldt u zich dan nu aan op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

Uit de krant