Gert van Soest (Chocolaterie Pierre), Marjolijn Balk (To Maat) en Thomas Clavaux (deBloemist.nl).| Foto: Goulmy Design & Fotografie.
Gert van Soest (Chocolaterie Pierre), Marjolijn Balk (To Maat) en Thomas Clavaux (deBloemist.nl).| Foto: Goulmy Design & Fotografie.

Chocolaterie Pierre geweldige finalist in finale Duurzaamheidsprijs 2020

Duurzaam & Groen

Finalist Chocolaterie Pierre heeft het geweldig gedaan tijdens de spannende finale van de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs. Eigenaar Gert van Soest zette een mooie presentatie neer voor zijn prachtige bedrijf.

In een afgeslankte Finale riep de jury vrijdag 9 oktober uiteindelijk Thomas Clavaux van DeBloemist.nl uit tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2020. Deze prijs is een initiatief van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen en wordt jaarlijks uitgereikt.

De finialisten

De groenteburgers van To Maat worden met voornamelijk regionaal ingekochte ingrediënten bereid. De Bloemist probeert bij elke investering een stap verder te denken voor wat betreft duurzaamheid. De cacao voor de lekkernijen van Chocolaterie Pierre zijn niet te versmaden: “Zij zetten zich in voor een faire inkoopprijs en voor bedrijfsmatige en maatschappelijke ondersteuning van de boeren in Afrika. Voor het roomijs gebruikt hij vanaf volgend seizoen biologische melk.”
“Jureren van de Duurzaamheidsprijs is eigen appels met peren vergelijken. Alle drie finalisten behalen goede resultaten voor duurzaamheid. Het zijn gewoonweg goede ondernemers.” De jury had een uitermate prachtige juryrapport voor Chocolaterie Pierre die hierbij de eer van Hillegom hoog houdt.

Mooi juryrapport

“Chocolaterie Pierre is een begrip in de regio, zeker voor de chocolade liefhebbers! Ze zijn maatschappelijk betrokken en dragen door sponsoring en donaties verenigingen en sociale instellingen een warm hart toe. Door zijn deelname aan de Duurzaamheidsprijs liet Gert ook zien wat hij allemaal op het gebied van duurzaamheid doet. Zijn chocolade koopt hij niet zomaar in. Hij is aangesloten en persoonlijk betrokken bij de Cacao Horizon Foundation, waar zij niet alleen voor een faire betaling van de boeren zorgen, maar ook in de gemeenschap en de opleiding van de bewoners investeren. Op die manier dragen zij bij aan een duurzame en faire cacaoaanbouw in Ghana. Ook doet Gert zijn best om milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken en biologische producten in te kopen.

Hij streeft ernaar de voedselverspilling zo ver mogelijk terug te dringen. Door de deelname aan de duurzaamheidsprijs heeft hij nieuwe stappen kunnen zetten met een biologisch basis voor zijn ijs en met verdere energiebesparing. Er liggen nu ook plannen voor het uitbreiden van de zonnepanelen. Chocolaterie Pierre neemt verantwoordelijkheid voor zijn medewerkers, ook in moeilijke tijden, en laat zien hoe een bedrijf door bewuste beslissingen stap voor stap in duurzaamheid kan groeien. Voor hen is duurzaamheid geen marketing tool, maar gewoon een manier van zaken doen.
Respect daarvoor! Chocolade met een duurzaam verhaal erachter smaakt nog beter.”

Corona, duurzaamheid, klimaatverandering

“Duurzaam ondernemerschap ‘vieren’ in een periode dat vele ondernemers zich staande moeten zien te houden in de golven van de corona,” zei wethouder Van den Berg van Noordwijk, “dat lijkt misschien ongemakkelijk.” Vele deelnemers trokken zich dit jaar terug uit de competitie, sommigen door nood, anderen omdat het werk niet bij te benen was. “Ook dat is goed ondernemerschap, het stellen van prioriteiten. Als wethouder wijs ik alvast op een derde golf: ook de klimaatverandering verdient onze aandacht. Wij gaan de komende jaren veel inzetten op de energietransitie.”

Uit de krant