Vier Hillegommers ontvingen uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding.
Vier Hillegommers ontvingen uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding. Foto: Annemiek Cornelissen

Lintjesregen in Hillegom

Algemeen

Ook in Hillegom heeft dit jaar weer de traditionele lintjesregen plaatsgevonden. Op vrijdag 26 april heeft Burgemeester Arie van Erk in De Kulturele Raad een viertal Hillegommers een koninklijke onderscheiding opgespeld. Jan Tromp, Ton van de Reep en Hiltje van der Burg-Hilligers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gerard Brom kreeg de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

Door Annemiek Cornelissen

Gerard Brom heeft veel gedaan op het gebied van patiënten belangen, dorpscohesie en ontwikkelingssamenwerking. Hij is als vrijwilliger nu bijna 30 jaar actief geweest bij verschillende organisaties en bij een aantal nog steeds. Zo was Brom vrijwilliger en bestuurslid bij de astma Vereniging Nederland en Davos. Verder is hij bestuurslid bij de Stichting Steunfonds Long Alliantie Nederland en de Stichting Viae Vitae, een Stichting die tehuizen voor kinderen met een beperking realiseert in Indonesië. Maar ook in Hillegom is Brom actief. 

 Als werkgroep-lid en bestuursvoorzitter bij de Stichting Julianapark Hillegom heeft Brom er mede voor gezorgd dat op een braakliggend terrein het nu bestaande Julianapark kon worden gerealiseerd. Verder was hij initiatiefnemer en aanjager voor het Rondje Hillegom. Brom vervult ook de rol van voorzitter van de Vereniging de Oude Beek. Daar heeft hij ervoor gezorgd dat het volkstuinencomplex aan de Oude Beek kon worden gerealiseerd. Tenslotte is Brom mantelzorger voor zijn ongeneeslijke zieke dochter, waarvan op dit moment de toestand redelijk stabiel is te noemen.

Hiltje van der Burg-Hilliger

Mevrouw Hiltje van der Burg-Hilliger werd gedecoreerd op grond van 50 jaar verdiensten op het terrein van de pleegzorg. Van der Burg heeft naast eigen kinderen, voor ongeveer 25 pleegkinderen gezorgd. Hiervan waren 10 kinderen blijvend bij haar geplaatst en was sprake van ongeveer15 à 16 tijdelijke (nood)plaatsingen. De kinderen die tijdelijk door haar werden opgevangen vielen onder organisaties zoals Humanitas en Jeugdzorg of werden via haar eigen netwerk onofficieel opgevangen en een veilige plek geboden. 

Vaak stopt de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van pleegouders na het 18e jaar, maar dit is bij Van der Burg niet aan de orde. Wanneer in de volwassenheid sprake was van een terugval, bood zij opnieuw een plek in haar huis aan. Mevrouw Van der Burg verricht haar zorg met pleegzorgbegeleiding van Horizon Pleegzorg in Alphen aan den Rijn.

Ton van de Reep

Ton van de Reep heeft op grond van ruim 25 jaar verdiensten op het terrein van natuurbescherming, vluchtelingenwerk en klimaat een onderscheiding ontvangen. Van de Reep is interim-voorzitter en secretaris van de Vereniging Behoud de Polders in Hillegom. 

Als lid van de Vereniging Milieudefensie, afdeling Haarlem draagt Van de Reep bij aan het behoud en bescherming van natuur en milieu in de noordelijke Bollenstreek. Dit was voor hem een reden zich te verzetten tegen de ontsluitingsweg aan de noordkant van de streek. Hij was bruggenbouwer tussen milieu en natuurorganisaties in de Bollenstreek om krachten te bundelen daartoe. Ook is hij deelnemer aan acties van Milieudefensie buiten de Bollenstreek.

Van de Reep vervulde ook de rol van maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk Nederland. Hij begeleidde statushouders bij hun opstart in Hillegom. Hij maakt hen wegwijs in de gemeente, verstrekte informatie over het leven in Nederland en Hillegom in het bijzonder en fungeerde als contactpersoon voor de voedselbank.

Jan Tromp

Jan Tromp kreeg een onderscheiding voor meer dan dertig jaar verdiensten op het terrein van muziek, cultuur en welzijn.

Tromp is jarenlang voorzitter geweest van het inmiddels opgeheven Mannenkoor Cantiflora. 

Bij de Kulturele Raad Hillegom heeft de Tromp als vrijwilliger zijn bijdragen geleverd. Op dit moment is hij bestuurslid en Voorzitter van de Sociëteit De Club. De Club is een herensociëteit waarbij een vriendenclub met verschillende achtergronden elkaar periodiek treffen.

Uit de krant