Scouts hielpen bij het leggen van de kransen bij de dodenherdenking. | Foto: Annemiek Cornelissen
Scouts hielpen bij het leggen van de kransen bij de dodenherdenking. | Foto: Annemiek Cornelissen

Opdat wij niet vergeten

Algemeen

Op zaterdag 4 mei vond ook in Hillegom weer de herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers plaats. Om 19.00 uur stroomde de Maartenskerk vol voor de herdenkingsdienst en aansluitend liepen de aanwezigen in stille tocht naar het herdenkingsmonument aan het Molenduin waar na de twee minuten stilte de kransen werden gelegd. Daarvoor gaf Jeffrey Trompet het signaal met de trompet, hetgeen de aanwezigen weer kippenvel bezorgde. Het was weer een indrukwekkend moment. Ook de Hillegomse Harmonie Kapel was present. Onder een grote tent speelden zij de herdenking aan elkaar.

Door Annemiek Cornelissen

De opkomst was groot ondanks de regen, hetgeen door burgemeester Arie van Erk werd toegejuicht. De burgemeester onderstreepte het belang van de herdenking. Dat deed hij ook al een paar weken eerder tijdens de adoptiebijeenkomst van het herdenkingsmonument in het Fioretti Hillegom, waar leerlingen van de groepen 7 en 8 van Basisschool De Fontein het onderhoud van het monument overdroegen aan leerlingen van groep 7 van De Giraf. Zij hebben zich prima van deze taak gekweten, want het monument lag er prachtig bij. 

Speech

In zijn speech herdacht de burgemeester de burgers en militairen die in Nederland, maar ook elders ter wereld tijdens een oorlog zijn omgekomen. ‘Zij hebben een groot offer gebracht voor vrede en vrijheid. Het thema van de herdenking is dit jaar ‘Vrijheid verteld. De burgemeester vertelde het publiek een verhaal uit de tweede Wereldoorlog in Hillegom, dat pas onlangs bekend is geworden. “Het speelde zich af vlakbij de Pomp, waar Pro Juventute was gevestigd, een particuliere instelling voor het begeleiden van kansarme kinderen uit sloppenwijken van Amsterdam. Ze brachten hier in Hillegom jongeren onder in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, ter voorkoming van jeugdcriminaliteit. In de oorlog veranderde dat en doken er Joodse kinderen onder om deportatie naar concentratiekampen te voorkomen. Zo zijn er veel jonge kinderen gered hier in Hillegom”. Volgens van Erk is de kracht van verhalen groot. “Volgend jaar vieren we dus op 5 mei 80 jaar bevrijding, een vrijheid die we gelukkig al die jaren hebben mogen behouden.’’

Uit de krant