Logopedist Bernadette van der Geest-Akerboom in haar werkkamer. | Foto: Pieter van der Geest.
Logopedist Bernadette van der Geest-Akerboom in haar werkkamer. | Foto: Pieter van der Geest.

‘De weervrouw bij de NOS heeft een slisje’

Algemeen

‘Er is nu nog net zoveel behoefte aan logopedie in de bollenstreek als toen ik begon. Het is een fantastisch beroep’, zegt Bernadette van der Geest-Akerboom. ‘Elk kind komt wekelijks op bezoek en leert met mij verstaanbaar en duidelijk spreken.’Ook nu ze met pensioen is, blijft ze missertjes horen. ´Het is niet erg, maar Roosmarijn Knol die sinds oktober weervrouw is bij het NOS Journaal, heeft een ´slisje’. Een logopedist kan dat verhelpen, maar er zijn te weinig logopedisten, ook in de Bollenstreek. 

Door Piet de Boer

Bernadette is geboren in Leiden, volgde na het Atheneum haar driejarige hbo-opleiding in Leiden en Den Haag. Den Haag is de bakermat van de logopedie. ‘Bij lezingen in het deftige ‘s-Gravenhage zaten mijn klasgenoten en ik tussen de keurige meisjes met knotjes en parelkettinkjes. Zelf was ik toen niet zo deftig gekleed, maar de opleiding vond ik wel geweldig.’ 

Praktijk in Hillegom

Bernadette werkt na haar opleiding in een verzorgingstehuis en later in het onderwijs met kleine kinderen en het bijzonder onderwijs. Ze is ruim veertig jaar verbonden geweest aan de Hillegomse Savioschool. Tenslotte heeft ze als zelfstandig logopediste een praktijk in Hillegom gerund. Daar woont ze nu ook al ruim veertig jaar samen Peter en hebben daar hun kinderen Roelof, Laurens en Sofie grootgebracht.

Annemaria Koekoek

Voor haar praktijk en de schoollogopedie heeft Bernadette op school de leerlingen ‘gescreend’ of ze duidelijk en begrijpelijk spreken en goed articuleren. Haar  eerste kind, Henkie uit uit Rijnsburg, was daar een goed voorbeeld van. Hij was vier jaar en een geboren verteller. Andere kinderen waren dol op zijn humor, maar zijn woorden en zinnen waren onbegrijpelijk. Bernadette had wekelijks een half uur met hem en haar eigen lesmateriaal (de trukendoos) geoefend om Henkie verstaanbaar te laten praten. Trukendoos is het koosnaampje voor haar verzameling spelletjes, puzzeltjes, rijmpjes en verhaaltjes die ze op papier heeft geplakt en gebruikt als lesmateriaal. Daarnaast moet Bernadette een kind motiveren en stimuleren. Soms ligt dat op het schoolplein dicht bij de logopedieruimte. Buiten spelen kinderen het spel ‘Annemaria Koekoek’. 

Motiveren

Binnen bij de logopediste kraait een kleuter van plezier als hij het spel ziet. Hij probeert met onbegrijpelijke klanken de naam van het spel te noemen. Dan ziet Bernadette het spel. Oh, bedoel je dat? Ze noemt de naam en de peuter herhaalt de naam nu vlekkeloos en duidelijk verstaanbaar. ‘Je moet ze weten te motiveren’, verklaart Bernadette het wondertje. 

Boek schrijven

Nu neemt Bernadette na een lange carrière afscheid. ‘Vorig jaar ben ik gestopt bij de Savio en sinds augustus neem ik thuis geen nieuwe kinderen meer aan. Binnenkort wordt de spreekruimte leeggehaald. De witte mappen met spel- en oefenmateriaal worden opgeruimd.’ Haar man is ook met pensioen. Het is tijd voor iets anders. Fietsen, vakantie, lezen en schrijven. ‘Dat laatste doe ik graag. We willen kijken of we samen een boek kunnen schrijven. Het wordt een geromantiseerd, historisch verhaal.’ Meer wil ze er niet over kwijt helaas....

Uit de krant