Vlnr: Omar Ramadan, Karin Hoekstra, Dick van Egmond en Robbert Janssen. |Foto: Annemiek Cornelissen.
Vlnr: Omar Ramadan, Karin Hoekstra, Dick van Egmond en Robbert Janssen. |Foto: Annemiek Cornelissen.

Samenwerking voor zonnepanelen

Algemeen

Op IKC Vossepark werd gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de Sophiascholen met Hillezon. 

Door Annemiek Cornelissen

De gedachte van Hillezon is lege daken inzetten voor het opwekken van energie. Sophia Scholen, waar IKC onder valt besloot hier meteen aan mee te werken en het dak van dit nieuwe schoolgebouw beschikbaar te stellen. Bij de ondertekening waren onder andere wethouder Karin Hoekstra, bestuurder Omar Ramadan van de Sophia Scholen en voorzitter Robbert Janssen en secretaris Dick van Egmond namens het bestuur van Hillezon aanwezig. De penningmeester Eharan Ester was verhinderd. Wethouder Karin Hoekstra: “Als het aan de gemeente ligt hopen we dat nog meer lege daken van bedrijven, scholen of organisaties in Hillegom zullen volgen. Dat betekent ook dat er minder windmolens nodig zijn, maar ik vind wel dat daar evenwicht in moet worden gevonden”. 

Opbrengst naar investeerder

De gemeente Hillegom heeft de aanzet gegeven tot de samenwerking. Volgens Omar Ramadan waren bij de bouw van deze school al extra aansluitingen gemaakt voor zonnepanelen. 

“We hebben er nu 179 en dankzij deze samenwerking gaan er nog 119 bijkomen”. Hillegommers kunnen een certificaat kopen bij Hillezon, dat een coöperatie is. De opbrengst van de opgewekte energie gaat naar de Hillegommers, die hebben geïnvesteerd. Over vijftien jaar worden de zonnepanelen eigendom van de Sophiascholen. De in 2020 opgerichte coöperatie maakt gebruik van de door het rijk beschikbaar gestelde subsidieregeling Coöperatieve energieopwekking. Niet alleen inwoners van Hillegom kunnen investeren. “Ook inwoners van De Zilk, Beinsdorp, Vogelenzang en een groot deel van Lisse. “Het ligt aan de aangrenzende postcodes, oftewel de postcoderoos zoals we dat noemen, een soort bloem. Ons project is niet alleen een coöperatieve gedachte met elkaar, maar ook heel duurzaam”, legt voorzitter Robbert Janssen uit. Afhankelijk van de subsidie en de materialen wordt gestreefd dat de zonnepanelen er dit jaar op liggen. 

Uit de krant