Starters op de woningmarkt grijpen straks steeds vaker mis bij de aankoop van bijvoorbeeld nieuwbouw. Om later eventuele problemen te voorkomen, wordt het gemiddelde hypotheekbedrag dat ze kunnen lenen steeds lager.
Starters op de woningmarkt grijpen straks steeds vaker mis bij de aankoop van bijvoorbeeld nieuwbouw. Om later eventuele problemen te voorkomen, wordt het gemiddelde hypotheekbedrag dat ze kunnen lenen steeds lager. Foto: pr

'Discriminatie bij woningtoewijzing'

Algemeen

Zo luidde de kop van een ingezonden mail die de redactie vorige week ontving van Elly van der Voorn.

Zij schrijft: "Eind oktober beslist Stek wie de nieuwe huurders worden van appartementen in het wooncomplex Julia. Dit complex is door Stek eerder tijdelijk verhuurd aan de Hozo voor ouderen die naar het nieuwe Parkwijk zijn verhuisd. Stek heeft ervoor gekozen deze sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan senioren die een eengezinswoning van Stek achterlaten. Zelfs senioren die niet actief op zoek waren naar een andere woning kregen tot hun verbazing een appartement in Julia aangeboden. Gunstig voor Stek en voor deze senioren maar niet voor het echtpaar Van S. Zij kregen 41 jaar geleden van de gemeente een huurwoning toegewezen en hebben daar altijd met plezier gewoond. Maar het echtpaar nadert nu de 80, de ruime eengezinswoning is te groot voor hen, heeft geen cv en geen toilet boven. Voor mevrouw geeft het trappenlopen steeds meer problemen. Twaalf jaar staan ze ingeschreven bij Woningnet, langer dan andere senioren die al een woning in De Korenbloem of Romeo van Stek hebben gekregen. Het echtpaar had hun hoop gevestigd op Julia of vrijkomende woningen in Romeo maar maken geen kans omdat ze geen huurwoning van Stek maar van een andere woningcorporatie achterlaten. En dan gaan Stek-huurders voor. Brieven en bezoeken van het echtpaar aan Stek en de gemeente hebben niets opgeleverd. Het echtpaar is hevig teleurgesteld en de nood is hoog."

In een reactie laat Stek weten:

"Inhoudelijk en algemeen: Stek doet geen uitspraken over individuele personen (huurders, woningzoekenden) in het kader van de privacy. Natuurlijk kunnen wij wel uitleggen wat ons beleid is. In het artikel wordt gezegd dat Stek woningen aan senioren heeft aangeboden die daar niet actief naar op zoek waren. Wij hebben geen woningen aangeboden. 

Wij hebben een interessepeiling gedaan onder 55+-ers (senioren) die nu in een eengezinswoning van Stek wonen. Mensen die geïnteresseerd waren in één van deze seniorenwoningen in gebouw Julia moesten ook gewoon via WoningNet reageren. Het is natuurlijk jammer dat niet iedereen die dat wil ook daadwerkelijk kan verhuizen naar een woning van zijn of haar keuze.

De Woningwet verplicht corporaties 'passend' toe te wijzen; dit houdt in dat mensen met hogere inkomens niet naar een woning met een lagere huur mogen verhuizen. En mensen met een laag inkomen niet naar een hogere huur mogen verhuizen. Voor senioren in een tweepersoonshuishouden is de maximale inkomensgrens 30.150 per jaar. Met dat inkomen mogen zij niet meer kale huur betalen dan € 592,55 (prijspeil 2017).

De appartementen Julia hebben een kale huurprijs van € 710,- per maand. Daarmee komen lagere inkomens dus niet in aanmerking voor deze woningen.

Voor de toewijzing van de appartementen van Julia heeft Stek haar seniorenbeleid toegepast. Stek heeft afspraken gemaakt met de gemeente Hillegom vanuit het Lokale Maatwerk om de appartementen met voorrang toe te wijzen aan haar eigen huurders die een eengezinswoning achterlaten.

De huurprijs van deze appartementen hebben we aangepast voor huishoudens met een lager inkomen, zodat we hier toch aan het passend toewijzen kunnen voldoen. Wij willen immers meer doorstroming in ons eigen bezit. Zo komen er weer eengezinswoningen beschikbaar voor gezinnen.

Wij hebben naast nieuwbouwappartementen natuurlijk ook andere seniorenappartementen in Hillegom, Lisse en Teylingen. Ook met huurprijzen lager dan € 710 per maand. Senioren (55+-ers) met een inkomen tot € 36.195 komen hiervoor in aanmerking. Hoe langer iemand bij WoningNet staat ingeschreven, hoe groter de kans op een goede passende seniorenwoning."

Uit de krant