Paul van den Berg heeft prachtige herinneringen aan zijn tijd bij Treslong. | Foto: Jos Draijer
Paul van den Berg heeft prachtige herinneringen aan zijn tijd bij Treslong. | Foto: Jos Draijer Foto: Jos Draijer

Treslong: ooit visitekaart van de regio

Algemeen

In de jaren 60 en 70 stond Hillegom goed op de kaart in Nederland. De reden: restaurant en theater Treslong van waaruit tv-uitzendingen werden verzorgd zoals 'Piste' (circus) en 'Zaterdagavond akkoorden' met Teddy ('Een beetje..') en Henk Scholten. Maar ook tv-shows van Willy en Willeke Alberti, Corry Brokken, Johnnie en Rijk en optredend van onder meer Lee Towers, André Hazes. Anita Meyer, Rob de Nijs, Paul van Vliet, Herman van Veen, Wim Sonneveld en BZN. Ook de kunstkringavonden met Annie M.G. Schmidt of Wim Kan waren in trek.

Tekst & foto: Jos Draijer

Voor de jazzliefhebbers waren er avonden met Rita Reys en Pim Jacobs.Op speciale zondagse beatmiddagen traden bands op als The Cats, Shocking Blue, Golden Earring en vele andere. Zelfs grote buitenlandse namen traden op in Treslong zoals Robert Stolz, Gilbert Bécaud en natuurlijk The Beatles. Tv-uitzendingen vanuit Treslong Hillegom gingen heel Europa over.

De man die deze bruisende, succesvolle Treslongperiode van heel dichtbij meemaakte, is de nu 75-jarige Paul van den Berg. Hij heeft zich goed voorbereid op het interview bij hem thuis. Hij heeft veel herinneringen aan die tijd, zowel in zijn hoofd als tastbare. Krantenknipsels van optredens van artiesten in Treslong, oude menukaarten, foto's met vriendelijke woorden en een handtekening van artiesten. Zelfs een foto met handtekening van de Beatles-voormannen John Lennon en Paul McCartney. Zijn verzameling laat zien dat de muzikale geschiedenis van Treslong veel breder is dan het eenmalige playback-optreden van The Beatles. Met de Singer concertzaal in Laren en de Meerpaal in Dronten was Treslong dé studio voor de tv-omroepen.

Paul, via hun impresario kwamen destijds artiesten naar Treslong. Dat zegt nogal wat.

"Zeker, want meestal is het andersom. Zo gewild was Treslong voor artiesten in die tijd. De naamsbekendheid van Treslong was groot. Daar kon je als artiest overal mee voor de dag komen. Bovendien, de 600 kaarten waren steeds snel uitverkocht."

Heb je nog een bijzondere herinnering aan de artiesten en musici uit die jaren 60?

"Ein Abend in Wien. Een operette-avond met Robert Stolz, Margit Schramm en Rudolph Schock. Uitgerekend die avond speelde Bayern München een belangrijke wedstrijd. Zodoende eiste Rudolph Schock bij aankomst dat hij een tv-toestel kreeg in zijn kleedkamer. Wat nu? Ten einde raad Klaas Heij van Schoonderbeek gebeld. Die plaatste een tv, maar de ontvangst bleek belabberd. Uiteindelijk kreeg Klaas de tv toch aan de praat. Tja, zo veeleisend kunnen sterren ook zijn. Heel anders was Wim Sonneveld, die heel bescheiden na een optreden vroeg of hij, omdat taxi's niet reden vanwege dikke mist, met mijn vader en mij mocht meerijden naar station Haarlem om daar de trein te kunnen pakken naar Amsterdam."

En in de jaren 70?

"De succesformule uit de jaren 60 werd voortgezet. En in mei 1971 werd het restaurant Treslong onderscheiden door hoge heren uit Frankrijk die in vol ornaat op bezoek kwamen: l'Ordre des Coteaux de Champagne, Chapitre des Tulipes. In het bijzijn van burgemeesters van Niekerk (Hillegom) en Berends (Lisse) werd Treslong 'geridderd' en kreeg de titel "Grand Café Restaurant Treslong". Ook kwamen er grote partijen en personeelsuitjes bij, zoals van Philips, Hoogovens, AGAM (Mercedes). Dagen achter elkaar vijf- tot zeshonderd gasten. Dat was elke dag keihard werken met ons personeel. En bijzonder was natuurlijk de inhuldiging van burgemeester Hermans op 21 maart 1979, die hier plaatsvond. Daarvoor werd het meubilair van de raadszaal verplaatst naar Treslong."

Tot slot, hoe kijk je nu terug op je Treslong-periode?

"Het was leuk werken daar en ik heb veel geleerd. Laat ik het samenvatten en het motto mijn gewaardeerde leermeester Aelen citeren: C'est très grand, c'est très bon, c'est Treslong (zeer groot, zeer goed, dat is Treslong, JD). Zo was het ook. En natuurlijk, de samenwerking met zoveel artiesten en musici, daar heb ik heel mooie contacten en herinneringen aan overgehouden."

Paul van den Berg, een gedreven en succesvolle self made man met passie voor zijn vak. Hij droeg wezenlijk bij aan de glorieuze jaren van Treslong in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Mede daardoor werd Treslong toen het visitekaartje van Hillegom en Lisse en eigenlijk van de hele Bollenstreek.

Afbeelding

Uit de krant