In Memoriam: Marc Witteman, 1961 - 2018 | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Norbert Waalboer Fotografie

In Memoriam: Marc Witteman, 1961 - 2018

Geboren en getogen Hillegommer Marc Witteman is op kerstavond 2018 overleden als gevolg van longkanker. Hij is 57 jaar geworden. April 2017 kreeg hij vreselijk nieuws te horen: 'longkanker fase 4 en niet operabel, u leeft nog een jaar maar we gaan proberen tijd te winnen'. Een niet te winnen strijd die nog ruim anderhalf jaar geduurd heeft. Marc Witteman was sinds januari 2015 burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht (ruim 64.000 inwoners) bestaande uit 12 kernen waaronder Breukelen, Maarssen en Loenen. Strijdlustig als hij was heeft hij nog doorgewerkt tot 1 augustus 2018. Op dat moment voelde hij dat hij zich ziek moest melden. Een waarnemend burgemeester nam zijn werkzaamheden over. Daarna heeft hij zich heel bewust voorbereid op zijn dood. "Mijn zelf te kiezen moment van afscheid", zoals hij het zelf noemde in ons laatste gesprek. "Ik heb ruim anderhalf jaar de tijd gehad om er aan te wennen. Ik ben er klaar voor, ik heb geen angst voor de dood, maar het afscheid valt me zwaar." Een afscheid van zijn vrouw en drie volwassen kinderen. De crematie is in besloten kring op 2 januari.

Velen zullen Marc Witteman herinneren als een persoon met een grote maatschappelijke betrokkenheid, een groot hart voor de publieke zaak. Strijdlustig maar ook verbindend. Een man die zijn leven lang leerde van de praktijk. Een 'self made man', een autodidact.

Naast zijn werk bij de KLM toonde hij zijn maatschappelijke betrokkenheid. Als vrijwilliger en voorzitter van het Jongerencentrum 'Downstairs' in Villa Remina in Hillegom. Als voorzitter van PvdA afdeling Hillegom. Als lid van de gemeenteraad van Hillegom.

Maar toen hij op zijn 37e voltijds wethouder van de gemeente Hillegom kon worden heeft hij zijn hart gevolgd en definitief gekozen voor het open baar bestuur. Daar was hij op zijn plek: wethouder in Hillegom, waarnemend burgemeester van Warmond, wethouder in Leiden, Lid van Gedeputeerde Staten in de Provincie Flevoland en van januari 2015 tot kerstmis 2018 burgemeester van Stichtse Vecht. Die functies in het openbaar bestuur hebben Marc Witteman gevormd: als activist en raadslid strijdlustig, als wethouder strijdlust omgezet in daadkracht en als burgemeester de milde, luisterende persoon die boven de partijen en tussen de mensen stond. Daar genoot hij van, daar voelde hij zich thuis. Hij was dan ook vrij snel geliefd bij zijn inwoners van Stichtse Vecht.

Jos Draijer

(Volgende week een interview met Marc Witteman dat voor zijn overlijden is opgenomen).

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>