Het advies van Jo Dekkers om 100 te worden: 'Gewoon door blijven ademen!' | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.
Het advies van Jo Dekkers om 100 te worden: 'Gewoon door blijven ademen!' | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

Terug in de tijd met 100-jarige Jo Dekkers

Algemeen

Burgemeester Arie van Erk en zijn vrouw Petra gingen zondag 3 december op bezoek bij de op deze dag 100 jaar geworden Jo Dekkers-Bouman om haar te feliciteren. 

Het werd een bijzonder en gezellig bezoek bij deze kwieke dame, die honderduit vertelde en veel wist over het oude Hillegom, de mooie plekjes en eigenlijk maar één had tip hoe om zo oud te worden: ‘Gewoon blijven ademen.’

Facetimen met de kleinkinderen

De keurig gekapte jarige zat in haar nieuwe outfit, tablet binnen handbereik, te genieten van haar verjaardag. ‘Ik zit op Facebook hoor, dat heb ik speciaal gedaan voor mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, dan kan ik kijken wat ze uitvreten.’ Tijdens het interview wordt de eeuweling gefacetimed door één van hen, vanuit het Feijenoordstadion en nog eentje, gewoon vanuit de huiskamer, om haar te feliciteren. Het is duidelijk te zien dat de jarige job ervan geniet.

Arretjescake

Bij de koffie wordt arretjescake geserveerd, een familietraditie in plaats van gebak. ‘Dat vindt iedereen lekkerder. Mijn man Dirk en ik maakten dat vroeger, daarna mijn dochter Trudy en nu mijn kleindochter Susan. Het enige verschil is dat het tegenwoordig wordt bereid met roomboter.’ Inmiddels is de vijfde generatie op komst. Jo Dekkers heeft vijf kinderen, dertien kleinkinderen, negentien achterkleinkinderen en in mei volgend jaar wordt een achterachterkleinkind verwacht. 

Goed voor je brein

Haar man Dirk overleed in 2015. Ook al gaat ze er niet vaak meer op uit, ze weet zich prima te vermaken. ‘Ik puzzel graag, heb grote letterboeken van de bieb en kijk op tv graag quizprogramma’s, dat is goed voor je brein. Een van mijn favoriete programma’s is De slimste mens. Jo Dekkers werd geboren in Waardhuizen. Op 4-jarige leeftijd verhuisde ze naar Nieuw Vennep, vervolgens ging ze naar Beinsdorp, totdat ze in Hillegom ging wonen. Na veertig jaar aan de Piet Heinstraat, verhuisde ze met haar Dirk naar haar huidige woning.

Grind op straat 

Ze wordt goed verzorgd door haar kinderen en kleinkinderen. Vanwege haar hoge leeftijd komen veel mensen met vragen over Hillegom bij haar. Deze beantwoordt ze met veel plezier. ‘Ik weet bijvoorbeeld nog dat op de straten grind lag. De bus ging dan rakelings langs Hotel Flora. Om het grind goed te houden werd het nat gespoten, dan liepen wij erachteraan om nat gesproeid te worden. Prachtig!’

Uit de krant