De commissie is bijgepraat over de ideeën voor het Beltpark.| Foto: Frits Homan
De commissie is bijgepraat over de ideeën voor het Beltpark.| Foto: Frits Homan

Beltpark kan begin 2025 aangepakt worden

Algemeen

‘De opdracht was om het Beltpark op te knappen. Het is een heel mooi park. Leuk om er doorheen te gaan met de groeilichamen die er omheen lopen. Maar het is wat gedateerd en verouderd en er kan wel wat meer aan gebeuren’. Tekla van Dijk van Bureau Sport en Ruimte gaf voor de ‘Beeldvormde Raadscommissie’ op donderdag 18 april een presentatie van het voorlopige ontwerp ‘Beltpark‘. Zij praatte de commissie bij over de participatie, uitgangspunten en doelstellingen van het plan.

Door Frits Homan

Tijdens het agendapunt over de Programmabegroting 2023 dienden BBH en Bloeiend Hillegom op de Raadsvergadering van 3 november 2022 een motie in voor het opknappen van het Beltpark in Hillegom. 

Beide partijen oordeelden destijds dat het park niet meer voldeed aan de huidige wensen van de (oudere) jeugd. Zij vonden dat De Belt onderhoud behoefde en de skatebaan niet meer goed kon worden gebruikt. In de motie benadrukten de partijen dat ‘meerdere jongeren zich hadden gemeld met wensen ten aanzien van het buitenspelen in de gemeente Hillegom’. 

Het college werd gevraagd om een plan voor te leggen, met het verzoek om ‘de Belt binnen twee jaar een opknapbeurt en upgrade te geven.

Denktank

Voordat zij haar presentatie startte beschreef Van Dijk de opdracht van de raad waarmee het bureau van start is gegaan. Die behelsden de vergroting van de recreatieve functie, met een onderzoek naar óók een ligweide en een inpassing van activiteiten voor de jongere jeugd. 

De Raad vond destijds dat het niet alleen een park voor omwonenden zou moeten worden, maar ook een plek voor alle Hillegommers. Daarnaast moest er aandacht zijn voor de Sociale Veiligheid in het park en het voorkomen van overlast. 

Na een inloopavond om mensen te informeren over de opdracht, zijn vier denktanks, zoals van Dijk dit noemde, ingesteld, met de thema’s ‘Groen’, ‘Routes’, ‘Honden’ en ‘Spelen/recreëren’. Tien mensen hadden zich hiervoor aangemeld, vijf uit de wijk Ringoevers en vijf uit de wijk Elsbroek. ‘Dat was een mooie verdeling’, vond van Dijk. In de denktanks ontstond een discussie over alle voor- en nadelen. Van Dijk: ‘Het indelen van de openbare ruimte is niet zwart/wit. Er ontstond een genuanceerd gesprek met elkaar’. Volgens van Dijk was er consensus over het schetsontwerp dat zij nu aan de Commissie voorlegde.

Hondenlosloopgebied

In de denktanks was onder andere veel discussie over een plek aan het water waar een steiger was geprogrammeerd. Het zou een plek zijn om aan het water te recreëren, maar bleek een gevoelig punt. 

Van Dijk: ‘Het ging niet om het stimuleren van in het water recreëren, want dáár komen toch wel wat veiligheidsaspecten bij kijken. De kwaliteit van het water is niet voldoende en het wordt druk bevaren’. Het bureau heeft naar de denktank geluisterd en een verandering aangebracht. 

Veel discussie was er ook geweest over het hondenlosloopgebied. Deelnemers aan de Denktank vonden dit gebied te klein. Hondenbezitters zijn, volgens van Dijk, belangrijk voor de sociale veiligheid van een park. Zij lopen hier vaak op verschillende tijden doorheen. Met de bewoners is bekeken of er voor hondenbezitters meer ruimte in het park kon worden geboden.

Pumptrack

Naast het gesprek met ouderen, heeft het bureau ook gesproken met jongeren. Van Dijk: ‘Dat was echt een leuk gesprek. Jongeren worden vaak in één adem met overlast genoemd, maar dat is een deel van jongeren’. De jongeren bleken goed meegedaan te hebben. Zo werd nagedacht hoe zij toch met scooters bij hun ontmoetingsplek konden komen, zonder dat bezoekers hier last van zouden hebben. Er is voor hen een plek gevonden in de beschutting van een bosje aan de kant van de Olympiaweg. Een hekwerkje in beplanting moet voor de afscheiding zorgen. Voor de jeugd wordt ook voorzien in een veldje om te basketballen en te voetballen.

Op de huidige plek van de skatebaan denkt het bureau aan een zogenoemde ‘Pumptrack’. Dit een geasfalteerde baan met bulten, kommetjes en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Van Dijk: ‘Alles met wieltjes kan hier overheen. Het is voor een veel breder gebruik dan een skatebaan kan bieden. Het draagt bij aan de motorische ontwikkeling van jongeren’.

Verder wordt het Beltpark een wandelpark waar fietsers worden gedoogd en waar alleen bij het eerste stukje een scooter mag komen. Er komen (val)hekjes om de snelheid van fietsers te breken.

Het verzoek in de motie van BBH en Bloeiend Hillegom om het project binnen twee jaar te realiseren wordt in ieder geval niet gehaald. Na de bestuurlijke besluitvorming en technische uitwerking van het plan, staat de start van de realisatie gepland in het eerste kwartaal van 2025.

Uit de krant